Ăverfulla soptunnor och förorenade strĂ€nder rapporteras frĂ„n alla möjliga hĂ„ll i staden. Hongkong-borna bor mycket trĂ„ngt, och liksom sĂ„ kallade ungkarlslĂ€genheter i Sverige i början av 1900-talet, har mĂ„nga bostĂ€der knappt om bĂ„de utrustning och plats för matlagning. DĂ€rför Ă€r folk vana vid att ta hem fĂ€rdiglagad mat, och fenomenet har ökat kraftigt under covidpandemin.
ââFör mĂ„nga Ă€r den stora frĂ„gan att de dagligdags inte tar hand om sitt avfall, sĂ„ de tĂ€nker inte pĂ„ hur mycket som faktiskt gĂ„r Ă„t, sĂ€ger Tracey Read pĂ„ organisationen Plastic Free Seas.
Flyttar gravar
En hel del av de föremÄl som Greeners Action rÀknar Àr engÄngsplast i form av bestick, pÄsar och frigolitbehÄllare. Miljöorganisationer försöker fÄ bland annat leverantörer som Deliveroo att byta till grönare varianter, men det gÄr trögt.
Och Àven den plast som inte hamnar i naturen utan faktiskt samlas upp Àr ett akut problem. Myndigheterna har sagt att kapaciteten pÄ de soptippar som finns kommer att slÄ i taket senare i Är. I juni började man grÀva upp gravar i en desperat plan att utvidga en av tipparna
1 per 100 000
Edwin Chau pÄ organisationen Green Earth sÀger att bÄde morot och piska, i form av exempelvis Ätervinning och förbud, mÄste bli mycket starkare.
ââHongkong har inte rĂ„d att fortsĂ€tta strunta i sin sopkris.
Staden har ungefÀr ett dödsfall i covid-19 per 100 000 invÄnare, och Àr dÀrmed vÀrre utsatt Àn Kina i stort, dÀr viruset krÀvt ett liv per 300 000 invÄnare. Antalet fall sjunker stadigt, men omrÄdets omstridde ledare Carrie Lam varnar för att sÀnka garden, och har aviserat att masstestning för att hÄlla koll pÄ smittan inleds den 1 september.