Enligt flera samstämmiga medieuppgifter föreslår USA:s regering att Ukraina ger upp Krim, genom ett amerikanskt erkännande av den annekterade halvön som ryskt territorium.
Dessutom kommer de ockuperade delarna av östra och sydöstra Ukraina att i praktiken få förbli ryska, enligt nyhetssajten Axios inblick i förhandlingarna. Det handlar om de områden i regionerna Cherson, Donetsk, Luhansk och Zaporizjzja som står under rysk kontroll.
Rysslands president Vladimir Putin hade ett fyra timmar långt samtal med det amerikanska sändebudet Steven Witkoff i Ryssland förra veckan. Där föreslog ryssen att kriget fryses längs vid nuvarande frontlinje, uppger källor för Financial Times. Det skulle utgöra ett litet avsteg från den ryska hållningen att de fyra regionerna egentligen har annekterats i sin helhet.
Släpper gränsområden
USA:s förslag lämnades över till Ukraina förra veckan och enligt rapporterna står det uttryckligen att det är "sista budet".
Enligt Axios föreslås att Rysslands styrkor lämnar de mindre områden som de kontrollerar i gränsområdet i nordöstra Ukraina, i samma trakter där Ukraina länge kontrollerade en del av Ryssland på andra sidan gränsen.
Utöver detta rapporteras USA vilja ge Ryssland ett löfte om att Ukraina inte kommer att få gå med i militäralliansen Nato.
Ukraina har prioriterat ett medlemskap i Nato allt högre sedan Rysslands ursprungliga invasion 2014. Ryssland har å sin sida lyft fram den strävan som ett hot och ett motiv till den pågående storinvasionen.
Sanktioner som har införts mot Ryssland sedan 2014 ska lyftas, enligt förslaget. Sedan ska landet få ett större ekonomiskt utbyte med USA, där Trump har talat om stora affärsmöjligheter.
Vagt om Ukrainas giv
Enligt de samstämmiga uppgifter som har läckt ut föreslås Ukraina få en i detta skede vagt formulerad säkerhetsgaranti för framtiden.
Frågan hur denna garanti ska utformas – och vilken vapenmakt som ska stå bakom den – står högt på dagordningen när Ukraina överlägger med sina allierade.
Ukraina uppges därtill få löften om hjälp med återuppbyggnad.
Förhandlingarna sker mot bakgrund av maktskiftet i USA, där president Trump har lovat att lösa konflikten på nolltid. Trump sade härom dagen att han ser det som möjligt att en uppgörelse nås redan denna vecka. Utrikesminister Rubio har varnat för att USA kan komma att "gå vidare" om det inte sker framsteg i närtid.