Mars månad 2019 bjöd på typiskt marsväder med andra ord. Den lägsta temperaturen i Uppsala var -14,1 grader den 6 mars, den varmaste inföll 29 mars när termometern i Uppsala visade 14,8 plusgrader. Det gör en temperaturskillnad på 28,9 grader, som en riktigt behaglig högsommardag.
Medeltemperaturen i Uppsala blev 1,9 plusgrader. Sett till hela landet hade stora delar högre medeltemperaturer än normalt för mars. Falsterbo i Skåne hade den varmaste marsmånaden sedan 2007 och den fjärde varmaste totalt sedan SMHI började föra statistik, skriver SMHI på sin hemsida.
Månadens högsta temperaturer uppmättes i slutet av mars då Uppsala som nämt hade 14,8 plusgrader 29 mars. Landets högsta noterades dagen innan i Säffle i Värmland som då hade 17 grader. I Gladhammar och Oskarshamn var det som varmast 16,8 grader.
Månadens kallaste temperatur i landet uppmättes i Nikkaluokta den 3 mars när det var -37,5 grader. Kallast i Svealand hade Särna (-28,6 grader).
Inledningen av månaden blev kall och bjöd på mycket nederbörd, under den första veckan mest som snö och senare med mestadels snöblandat regn och regn. Stora delar av landet fick en nederbördsrik första halva av mars när lågtrycken avlöste varandra. Den största nederbördsmängden i form av snö föll över Uppsala 3 mars och uppmättes till 8,5 millimeter. Den 17 mars föll det betydligt mer, men då med mer regninslag. Hela 12,1 millimeter kom det dygnet.
Totalt föll det 52,2 millimeter nederbörd över Uppsala i mars, nästan dubbelt så mycket som normalt. På flera platser i landet slogs marsrekord när det gäller nederbörd, framför allt i sydvästra Sverige, skriver SMHI på sin hemsida. Linhult fick 179 millimeter, Borås 151 och Göteborg 141.
Mars var även den månad då våren kom till Uppsala län. I Uppsala, Knivsta och Enköping hade man den 19 mars haft en medeltemperatur på över noll grader sju dygn i rad, vilket är definitionen på vad man kallar en meteorologisk vår. Därmed kom våren ett par veckor tidigare än ifjol då vi fick vänta till i början av april.
En meteorologisk vår är sedan oåterkallig, oavsett vad som händer med temperaturen veckorna efter.
– Har det en gång blivit vår så kan det inte bli vinter igen. Så det kan väl ses som ett tydligt vårtecken, sade Henrik Reimer, meteorolog på SMHI när UNT rapporterade om våren.