Löftet om akuten sprack

Ett besök på akuten ska inte ta mer än fyra timmar. Det var ett av Al liansens vallöften år 2010. Men på Akademiska sjukhusets akutmottagning uppfylls löftet inte ens i hälften av fallen.

– Eftersom det saknas vårdplatser har vi svårt att skicka patienterna till vårdavdelningar. Därför blir  väntetiderna på akuten ofta alltför långa, berättar sjuksköterskan Marie Ellmin.

– Eftersom det saknas vårdplatser har vi svårt att skicka patienterna till vårdavdelningar. Därför blir väntetiderna på akuten ofta alltför långa, berättar sjuksköterskan Marie Ellmin.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Val 20142014-09-10 12:00

Under perioden januari till augusti i år kunde 47 procent av de som sökte sig till akuten lämna mottagningen inom fyra timmar. Antingen återvände patienterna hem eller så slussades de vidare till någon annan vårdenhet.

47 procent är långt ifrån det vallöfte som Alliansen i Uppsala läns landsting gav 2010 att det ska ta max fyra timmar för patienterna att passera akutmottagningen.

Och faktum är att siffrorna försämrats på senare tid. Under januari till augusti i fjol var det nästan sex av tio patienter som passerade genom akuten under målet på fyra timmar.

En av de som fått känna av väntetiderna är Uppsalabon Emma Tranströmer som i onsdags i förra veckan drabbades av kr a ftig yrsel. Hon tog sig till Akademiska sjukhusets akutmottagning på förmiddagen men hade knappast föreställt sig att det skulle ta 28 timmar innan hon kom därifrån.
– Jag fick träffa en sjuksköterska rätt fort, sedan blev jag röntgad och de tog olika prover. Därefter skulle jag egentligen ha skickats iväg till en medicinavdelning men det fanns inga platser, berättar Emma Tranströmer.

Hon tillbringade därför natten på en brits i akutmottagningens korridor. Först nästa dag, vid 15-tiden, blev en plats på en vårdavdelning ledig.
– Jag är jätteimponerad av personalen, de sliter hårt och gör ett jätteproffsigt jobb. Jag hörde hur akutens vårdpl a t s koordinator hela tiden kämpade för att få fram platser åt patienterna. Man kan inte minska antalet vårdplatser samtidigt som befolkningen och vårdbehoven ökar, framhåller Emma Tranströmer.

När UNT besöker akutmottagningen en förmiddag är läget lugnt och i väntrummet sitter bara någon enstaka patient.
– Ni skulle ha varit här igår, säger sjuksköterskan Marie Ellmin som jobbar på akuten.

Hon berättar att det på morgonen föregående dag hade funnits sju patienter på akutmottagningen som var färdigundersökta och egentligen skulle vidare till medicinavdelningar. Men de hade blivit kvar i timmar på grund av vårdplatsbristen.
– Att sjukhuset saknar vårdplatser blir dyrt i längden. Studier visar att varje extra timme på akuten innebär ytterligare ett dygn på en vårdavdelning, säger Marie Ellmin. Hon framhåller dock att de riktigt akuta fallen tas omhand på direkten.

Utanför akutmottagningen står Bj ö rklingebon Rune Persson, 75 år, som har undersökts för magsmärtor. Det blev 15 timmar på akuten för hans del, långt ifrån målet på max fyra timmar.
– Det var sängar överallt, mest äldre patienter och det var väldigt vad personalen sprang. Men nu åker jag hem, säger Rune Persson och ser nöjd ut.

Fakta Väntetiderna på akuten ökar

I januari 2014 var väntetiden för att få träffa en läkare 83 minuter på akutmottagningen vid Akademiska sjukhuset.

I augusti 2014 hade väntetiden ökat til l 94 minuter. Siffrorna avser mediantider.

Cirka 50 000 patienter sökte sig i fjol till akutmottagningen vid A kademiska sjukhuset

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om