16 punkter för bättre arbetsmiljö

Avskaffande av allmänna visstidsanställningar och en personalpool uppskattades mest i Socialdemokraternas ”recept mot vårdkrisen”.

Foto: Fotograf saknas!

Val2014-09-03 15:57

Receptet i 16 olika punkter presenterades vid en presskonferens på onsdagen.

- Vi har tidigare berättat om en medarbetare som hade 900 timmar övertid i år. Nu har den personen kommit upp i 1187 timmars övertid. Med en personalpool skulle sådant inte kunna hända, sade Rose-Marie Löfgren, ordförande i Kommunals landstingssektion.

Att övertiden nu kan bli så stor beror på att vikariat på olika avdelningar inte samordnas, och för springvikarier gäller det att inte tacka nej då arbete erbjuds.

Samverkan och dialog med personal på alla nivåer är den lösning som (S) för fram som nödvändig för att komma till rätta med personalbrist, budgetunderskott och arbetsmiljöproblem på Akademiska sjukhuset och i resten av landstinget:

- Det system som byggts upp under de senaste åren är alldeles för hierarkiskt och politikerna har lämnat över ansvaret till tjänstemän, i synnerhet om det handlat om obekväma beslut, sade Börje Wennberg, landstingsråd för (S).

Tillsammans med rådskollegorna Vivianne Macdisi och Bertil Kinnunen gick han igenom vad (S) vill genomföra vid ett maktskifte. Bland åtgärderna fanns också ett avskaffande av den allmänna visstidsanställningen som gör att vikariat kan staplas på varandra:

- Det förekommer till och med att vikariat för en person delas upp på flera vikarier, vilket gör att personalomsättningen ökar ytterligare och gör arbetet för ordinarie personal tyngre, samtidigt som otryggheten för vikarierna ökar, sade Agneta Engvall, representant för Saco-landstinget.

Arbetstyngd och schemaläggning var de faktorer som Monica Hedström Carlsson, ordförande i Vårdförbundet, tog upp som ett av de allvarligaste arbetsmiljöproblemen för medlemmarna:

- Redan för två år sedan visade en undersökning vi gjorde att medlemmar var tvungna att gå ned i arbetstid för att orka med sina jobb, sade Monica Hedström Carlsson.

De fackliga representanterna uttalade sig också mycket positivt om bättre möjligheter att röra sig mellan olika verksamheter och avdelningar utan att behöva säga upp sin grundanställning.

Enligt Wenngren och hans kolleger är punkterna i programmet en sammanfattning av diskussioner de fört med samtliga fackliga organisationer inom landstinget och också med Uppsala universitet.

- De dialoger vi haft med alla personalkategorier avser vi att fortsätta med efter ett maktskifte, och då också involvera sjukhus- och förvaltningsledning och universitetet, sade Börje Wennberg.

S-recept mot vårdkrisen

Program för chefs- och ledarutveckling, möjlighet att studera och arbeta med bibehållen lön, skapande av multiprofessionella team inom vården, en strategi för kompetens och fortbildning, rätt till heltid, satsningar på jämlikhet och mångfald, samverkan med universitetet och lika lön för lika arbete men också möjlighet till högre lön för de som bidrar extra till verksamheten, systematiskt arbetsmiljöarbete för att få personal att stanna, utveckling av 50/50-tjänster för arbete kombinerat med forskning, att undvika detaljstyrnin, bättre inflytande för personalen och en bra introduktion till nyanställda är de punkter som (S) tar upp, förutom de ovan nämnda avskaffande av allmän visstidsanställning, inrättande av personalpool och vakansförmedling samt bättre möjligheter att röra sig mellan tjänster på olika avdelningar med bibehållen grundanställning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om