När du går in i vallokalen är det några få steg du bör ha koll på innan din röst hamnar i valurnan.
– När man kommer in står det en röstmottagare och kollar att du är i rätt vallokal. Sedan får du så många kuvert man har rösträtt till. Du väljer valsedlar, går bakom skärmen och gör i ordning dina röster. Efter det går du fram till röstmottagarna, får din legitimation kollad och blir avprickad i röstlängden. Det är röstmottagarna som lägger din röst i valurnan, och sedan är man färdig, säger Annica Sundel, valansvarig tjänsteperson i Uppsala kommun.
– Det är egentligen ganska få steg för att rösta, men väldigt viktiga steg.
Något som kritiserades under förra valet är att valsedlarna ligger helt öppet i vallokalen och att många tycker det känns jobbigt att andra kan se vilken valsedel man tar.
– Det är röstmottagarnas ansvar att hålla uppsikt över valsedlarna och vi uppmanar dem att vända på bordet med valsedlarna så att det står bortvänt, om den möjligheten finns i lokalen. Men i slutändan råder valhemlighet bakom valskärmen, säger Annica Sundel.
Vad händer om man har glömt sitt röstkort?
– Man måste inte ha sitt röstkort på valdagen, säger Annica Sundel.
Om man förtidsröstar är det dock krav på att ha med sig sitt röstkort. Det går att förtidsrösta i vilken vallokal som helst i landet. Det går även att förtidströsta på själva valdagen i vissa lokaler, och då kan man även få sitt röstkort utskrivet om man har glömt det. Förtidsrösterna skickas sedan till den rätta vallokalen för att räknas på plats där.
Hur är det med krav på legitimation?
– Det är krav på att ha med sig legitimation både på valdagen och när man förtidsröstar. Men har man glömt legitimation kanske man har en kompis eller någon annan som kan intyga att du är du, men då måste den personen ha med sig legitimation.
Kan man inte då "lura" valsystemet och rösta i någon annans namn?
– Det är klart att det skulle kunna hända, men jag har aldrig hört talas om att en person har röstat åt någon annan. Man tar ju även personnumret som man söker på i röstlängden, och röstkortet är också en bekräftelse.
Partivalsedlar ska finnas för alla partier som fick minst en procent av rösterna i det senaste valet. Att det finns namnvalsedlar i lokalerna är dock partiernas ansvar.
Vad gör man om det inte finns valsedlar för det parti man vill rösta på?
– Det kan vara så att det partiet inte har lämnat valsedlar i just den lokalen, eller att de har tagit slut. Då kan man skriva partinamnet på en blank valsedel.