– Det har varit en intensiv vecka med förhandlingar. Det har handlat om många partier som sonderat terrängen och tagit kontakter åt olika håll. De traditionella blocken får inte majoritet. Och då måste man söka nya konstellationer. Det är inget konstigt. Så har det sett ut i Uppsala tidigare, säger Erik Pelling (S).
Han säger att inriktningen fortfarande är en mittenkoalition.
– Den här veckan har det ändå öppnats dörrar åt olika håll och jag är optimistisk att vi når en lösning, säger han.
En av de tilltänkta koalitionspartnerna, Liberalerna, är inne på en annan linje.
– Det pågår diskussioner både på längden och på tvären. Men det är ett dött läge. Jag tycker dock att vi borde vara mer pragmatiska i kommunen än på riksplanet, säger Mohamad Hassan (L).
Hans lösning, som han dock ännu inte förankrat i det egna partiet, är en storkoalition mellan Socialdemokraterna, Moderaterna och Liberalerna.
– Ett sånt upplägg skulle gynna Uppsala, säger Mohamad Hassan.
Det är dock inte en realistisk lösning enligt Erik Pelling.
– Vi och Moderaterna står alldeles för lång ifrån varandra i frågor om välfärdens finansiering. Och en sådan koalition tror jag inte väljarna skulle uppskatta, säger han.
Men även Liberalerna och Centern vill sänka skatten. Hur går det med finansieringen då?
– Moderaterna har gått betydligt längre där och pratat om större skattesänkningar. Men det kommer att finnas knäckfrågor även i ett mittensamarbete. Alla måste vara beredda att kompromissa och det är inget parti som får igenom hela sitt valmanifest.
Fredrik Ahlstedt (M) hoppas fortfarande att Alliansen kan styra Uppsala i minoritet de kommande åren.
– Det finns en ickesocialistisk majoritet med 52 mandat. Väljarna skulle bli besvikna med ett fortsatt S-styre.
Det innebär att du räknar med ett aktivt stöd från SD?
– Antingen det eller stöd från S. Det får vi se den 15 oktober, säger Fredrik Ahlstedt.
Den 15 oktober, när fullmäktige samlas för att välja kommunstyrelse och kommunalråd, måste allt vara klart. Prognosen är att det kommer att dröja några veckor till innan vi får ett besked om det nya styret.
– Det är ett antal partier som ska sätta sig ner och förhandla tillsammans, och där är vi inte än. Jag hoppas att det klarnar vartefter. Men jag utesluter inte att förhandlingar kommer att pågå in i det sista, säger Erik Pelling (S).