Blocken krackelerar

De politiska blocken i Uppsala går balansgång inför valet. Det gäller att framstå som enade regeringsalternativ, men samtidigt profilera de egna partierna. UNT berättar om tvistefrågorna inom blocken.

Foto: Montage: Pär Fredin

Val2010-08-28 10:09

I valtider sluts leden. Frågor som tidigare splittrat inom blocken har man försökt enas om och nya uppgörelser presenteras på löpande band. Samtidigt vill småpartierna ut ur skuggan av sina stora samarbetspartners. Därför tar de chansen att profilera sig, även om det riskerar att blotta sprickor i det politiska samarbetet.

Privatiseringar inom vård, skola och omsorg är det främsta exemplet på en fråga där åsikterna går i sär inom det rödgröna blocket i Uppsala.
På ena sidan står Vänsterpartiet som vill stoppa all konkurrensutsättning av kommunala verksamheter. Medan Socialdemokraterna och Miljöpartiet inte har något emot att viss privatisering.

Kommunalrådet Ilona Szatmari Waldau (V) anser privatiseringar av vård och omsorg leder till sämre vård eftersom det ofta är det billigaste anbudet som vinner en upphandling.
– Dessutom gör många privata företag vinst på skattepengarna. Pengar som borde användas i verksamheten, säger hon.

Vänsterpartiet vill därför att äldreboenden och liknande som i dag drivs privat ska tas tillbaka till kommunal drift när deras avtal löper ut. Något som varken Miljöpartiet eller Socialdemokraterna stödjer.
– Den synen delar vi inte. Jag tycker att det kan finnas mervärden med att ha andra aktörer än kommunen, säger kommunalrådet Marlene Burwick (S).

Hon beskriver frågan om privatiseringarna som den största knäckfrågan. Men tycker att den delvis är löst.
– Den mesta privatiseringen har skett inom äldreomsorgen och där är vi överens om att i stället låta alla äldreboenden bli självstyrande kommunala enheter.

Även inom landstingspolitiken är privatiseringarna en tvistefråga för de rödgröna. Landstingsrådet Börje Wennberg (S) har inget emot att privata företag driver exempelvis vårdcentralerna. Det viktiga är att behovet av vård som styr.
– Vi går till val som tre partier och vi har klarat att regera förr. Men visst, Sören Bergqvist som leder Vänsterpartiet har en annan uppfattning än vi och Miljöpartiet.

Inom den borgerliga alliansen i landstinget tycks spänningarna främst finnas mellan stad och land. Ivern att spara genom att dra ner på akutvården i länet vållade protester. Vid Enköpings lasarett demonstrerade centerpartistiska lokalpolitiker mot stängningen av nattakuten. I Norduppland har landstingspolitikerna fått kämpa hårt för att få kollegerna i Uppsala att inte dra ner för mycket.
– Det har varit väldigt Uppsalafixerat. Vi måste också ha akutmottagningar som är öppna dygnet runt. Förståelsen för det har ökat under mandatperioden. Mycket beror väl på att akutmottagningen vid Akademiska blivit så belastad, säger landstingspolitikern Inga Alm (C) från Östhammar.

Inom kommunpolitiken är det bland annat stadsbyggnadsfrågor som visat på splittring inom alliansen. Det handlar om planerna på en nöjespark och ett köpcentrum i Fullerö, där kritik finns inom Folkpartiet och Centern.
Samt om exploateringen av kvarteret Seminariet, där både Centern, Folkpartiet och Kristdemokraterna velat ha en mindre utbyggnad än Moderaterna.
– Vi motsatte oss en stor exploatering av Seminariet eftersom det knappt finns några gröna lungor på den sidan ån, säger Centerns kommunalråd Stefan Hanna och fortsätter:
– Inom alliansen har vi jättefajter i olika frågor, även om det sker bakom stängda dörrar. Det är svårt för vi mindre partier behöver profilera oss, samtidigt som vi inte kan skapa lokala regeringskriser varje gång vi tycker annorlunda.

FAKTA: Frågorna som splittrar

De rödgröna

Privatiseringarna
Vänsterpartiet vill stoppa konkurrensutsättningen och återta alla kommunala verksamheter. Medan Socialdemokraterna och Miljöpartiet inte har något emot att viss privatisering. Även i landstinget kan S och MP tänka sig mer av privat företagande i vården än V.

Bilbron över Fyrisån
Vänsterpartiet och Miljöpartiet har sagt nej till en ny bilbro över Fyrisån i höjd med Kap-området. Men nu har man enats med Socialdemokraterna om att utreda behovet av en bro, men främst för kollektivtrafik.

Skatten
Vänsterpartiet har tidigare velat höja skatten mer än Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Nu har man enats om ett tak på en höjning med 20 öre. Men förhoppningen är att en rödgrön regering ger statsbidrag så att skatten kan förbli oförändrad.

Friskolorna
Vänsterpartiet vill inte ha några friskolor. Miljöpartiet och Socialdemokraterna säger ja till friskolor men vill öka kommunens kontroll och insyn.

Alliansen

Fullerö
Inom Folkpartiet finns kritik till planerna på en nöjespark och ett köpcentrum i Fullerö. Partiets centrala linje är ännu inte klar. Även enskilda centerpartister är kritiska. Medan Moderaterna och Kristdemokraterna säger ja.

Seminariet
Centerpartiet sa nej till utbyggnadsplanerna av kvarteret Seminariet i Uppsala. Folkpartiet och Kristdemokraterna ville bygga mindre än Moderaterna.

Vårdnadsbidraget
Folkpartiet ogillar Kristdemokraternas hjärtefråga vårdnadsbidraget som man menar motverkar jämställdhet. Men FP har fått vika sig.

Spårvagnar
Moderaterna, Folkpartiet och Centerpartiet har inte satt ned foten när det gäller spårvagnar i Uppsala. Medan Kristdemokraterna vill börja planera för spårbunden trafik redan nu.

Stad & land
Meningsskiljaktigheter har förekommit under mandatperioden mellan stad och land när det gäller nedläggning av akutvård ute i länet. I dag lovar alliansen nysatsningar.

FAKTA: Historiska tvister:

- Den borgerliga trepartiregeringen under Torbjörn Fälldin (C) 1976 sprack efter två år eftersom Moderaterna och Folkpartiet var positiva till kärnkraft, medan Centerpartiet sa nej.

- Efter valet 1979 bildade Torbjörn Fälldin sin andra regering, också det en trepartiregering. Men 1981 sprack även den på grund av motsättningar i skattefrågor där Moderaterna skilde sig från Centern och Folkpartiet.

- 1967 sprack koalitionsregeringen mellan Socialdemokraterna och Centerpartiet, dåvarande Bondeförbundet. Anledningen var pensionsfrågan där Centern utformade en egen linje på tvärs med Socialdemokraternas i folkomröstningen om tjänstepensionen.

- I Uppsala kommun sprack samarbetet mellan de rödgröna partierna både under mandatperioderna 1994–1998 och 1998–2002. Första gången lämnade Vänsterpartiet samarbetet eftersom de inte ville sälja ut en del av det kommunala bostadsbolagets bestånd. Andra gången sprack det eftersom både Vänsterpartiet och Miljöpartiet var emot en försäljning av kommunens energibolag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om