Cityakut och omorganisation - nya vindar i landstinget
Bättre tillgänglighet, cityakut, upphandlingar inom vården och en översyn av primärvårdens omorganisation. Efter söndagens val blåser nya vindar i Uppsala läns landsting.
- Nu ska vi kavla upp ärmarna, lovar moderaten Arne Sandemo, som väntas bli ny ordförande i landstingsstyrelsen.
Det är tid att leverera vallöften.
Bättre tillgänglighet i vården utlovas. Det ska bland annat ske med hjälp av en ny cityakut, öppen dygnet runt, som startar någon gång nästa år. Kostnad: ca 20 miljoner.
Privata aktörer
Privata aktörer har redan hört av sig, redo att etablera den nya akuten. Mycket talar för att cityakuten kommer att upphandlas.
Den nuvarande husläkarakuten läggs ned.
Flexibla öppettider på vårdcentralerna, fler allmänläkare och mer pengar till de vårdcentraler som tar emot fler patienter.
- En morot, konstaterar Arne Sandemo.
Men vad kostar det?
Folkpartisten Ismail Kamil talar i termer av omfördelning och effektivisering av resurser. Det blir helt enkelt billigare när patienter når rätt vårdnivå. Inga primärvårdspatienter på akuten vid Akademiska sjukhuset, resonerar Ismail Kamil.
Därför införs patientavgifter även för barn- och ungdomar nästa år. Ett sjukhusbesök kommer att kosta 60 kronor.
- Avgiften har en styrande funktion. Två av fem patienter på barnsjukhuset ska egentligen till primärvården, säger Arne Sandemo.
Där finns pengar att spara.
Upphandling
Såväl moderaterna som folkpartiet är inte främmande för att låta delar av landstingets verksamhet bli föremål för upphandling, exempelvis labb och röntgen eller ambulanssjukvården.
- Vi och folkpartiet har lättare att ta ordet upphandling i vår mun. Men vi säljer inte ut någonting, vi upphandlar en annan driftsform som finansieras via skatten. Krav, mål, kvalitet och stöd från personalen är viktigt, annars riskerar vi att hamna snett, säger Arne Sandemo.
Primärvårdens pågående omorganisation kommer också att nagelfaras av den nya majoriteten.
- Vi måste fråga oss hur pass viktig omorganisationen är. Kanske vi stoppar den helt eller också räcker med att anpassa den efter alliansens idéer, säger Ismail Kamil.
FAKTA
Vad händer nu i Uppsala läns landsting?
Inom kort inleds landstingets budgetberedning. Då presenterar de borgerliga partierna vad de vill åstadkomma i landstinget. Budgeten klubbas senare av de nya ledamöterna i fullmäktige i november.
Men innan dess återstår ett fullmäktigesammanträde i oktober med den gamla besättningen.
Den nya majoriteten i landstinget, m, c, fp och kd lutar sig mot det gemensamma valmanifestet när de nu ska snickra ihop sin landstingsbudget.
Detta är något av vad invånarna i Uppsala län kan förvänta sig under perioden:
En ny cityakut startar i Uppsala tidigast försommaren 2007.
Patientavgifter på 60 kronor införs för barn- och ungdomar vid Barnsjukhuset i Uppsala.
Nästa år införs gratis vaccinering mot lunginflammation för äldre.
Enköpings lasarett säkras. Den nuvarande majoritetens förslag att lägga kirurgin under Akademiska sjukhuset kastas i papperskorgen.
Genomgång av vilka verksamheter som kan bli föremål för upphandling inom landstinget, exempelvis ambulanssjukvården, labb och röntgen.
Översyn beträffande den stora omorganisationen som pågår inom primärvården. Omorganisationen kan stoppas helt eller anpassas efter den nya majoritetens beslut.
VALRESULTAT
Val 2006, landstinget Uppsala län
Moderaterna:
25,1 % (+ 8 %)
Mandat: 18 (+6)
Centerpartiet:
10,3 % (+ 2,1 %)
Mandat: 8 (+ 2)
Folkpartiet:
10,4 % (- 5 %)
Mandat: 8 (- 3)
Kristdemokraterna:
6,5 % (- 0,9 %)
Mandat: 5 (-)
Socialdemokraterna:
31,6 % (- 4,8 %)
Mandat: 23 (- 4)
Vänsterpartiet:
6,4 % (- 2,5 %)
Mandat: 5 (- 2)
Miljöpartiet:
5,8 % (+1,1%)
Mandat: 4 (+1)
Övriga:
3,9 % (+ 1,2 %)
Mandat: -
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!