1. Är du röstberättigad?
Alla som får rösta väljer vilka som ska representera dem. Ditt medborgarskap, var du är folkbokförd och din ålder styr om du har rösträtt. För att ha rösträtt måste du ha fyllt 18 år senast på valdagen. Varje röstberättigad person har en röst, varje röst väger lika tungt.
2. Valsedeln
Ha koll på färgerna. Den gula valsedeln är till riksdagsvalet, den blåa till landstingsfullmäktige och den vita till kommunfullmäktige.
Gul – Riksdagen beslutar om statsbudgeten och svenska lagar. Blå – Landstingsfullmäktige (i Uppsala län kallat regionfullmäktige) beslutar om hälso- och sjukvård och lokaltrafiken. Vit – Kommunfullmäktige beslutar om skola och bebyggelse.
Du kan rösta på ett parti och även personkryssa eller skriva in namnet på din favoritkandidat.
3. Valet
Valdagen är alltid på en söndag i Sverige. Andra söndagen i september, vart fjärde år, hålls val till riksdagen, landstingsfullmäktige och kommunfullmäktige. I år är valet 9 september. På valdagen kan du rösta i din vallokal. Det går även att förtidsrösta fram till och med valdagen. Om du inte själv kan rösta på valdagen eller förtidsrösta kan du lämna din röst med bud. Bor du i utlandet kan du brevrösta.
4. Din röst
Du röstar på politiska partier. Du kan rösta på samma parti i alla tre val eller lägga din röst på olika partier till riksdag, landsting och kommun. Du kan också välja att personkryssa eller skriva in namnet på din favoritkandidat. Blanka och ogiltiga röster tillfaller inget parti.
5. Mandaten
Valresultatet ska så rättvist som möjligt spegla folkets politiska vilja. Därför fördelas mandaten (platserna) så proportionellt som möjligt till hur många röster som de olika politiska partierna fått. Sveriges riksdag har 349 mandat (platser) och landstingsfullmäktige i Uppsala län har 71 mandat.
För kommunerna i Uppsala län är antalet platser följande: Håbo, 41, Tierp, 49, Heby, 41, Knivsta, 31, Östhammar, 49, Älvkarleby, 31, Enköping, 51 och Uppsala 81.I Sigtuna kommun är antalet platser i kommunfullmäktige 51.
6. Spärrar mot små partier
Endast partier som nått en viss storlek får vara med i fördelningen av mandat.För riksdagsvalet måste ett parti ha fått minst 4 procent av rösterna i hela landet eller minst 12 procent i en valkrets (ett visst geografiskt område).
För valet till landstingsfullmäktige/regionfullmäktige måste ett parti ha minst 3 procent av rösterna i hela landstinget.
För kommunala val i Uppsala län och i Sigtuna kommun är spärren 2 procent.
7. Rösträkning
På valnatten räknar länsstyrelsen rösterna och fördelar antalet mandat per parti. Resultatet av personvalet sammanställs därefter, vilket tar en till en och halv vecka.
8. Valsajten
På valmyndigheten.se kan du läsa mer om valet.
Källa: Valmyndigheten, Länsstyrelsen i Uppsala län och Sigtuna kommun