Videon är inte längre tillgänglig
Under flera år var Ebba Buschs mamma sjukskriven. Hon fick välja mellan att förtidspensioneras eller leva på socialbidrag. Men vägrade. I stället började hon studera till jurist.
– Att se hur min mor tappade en del av sin värdighet och identitet när hon inte längre passade in på arbetsplatsen, men hur hon sedan kämpade sig tillbaka, det har fått mig tro på människan, säger Ebba Busch.
När Ebba Busch studerade sin första termin på universitetet läste hennes mamma sin sista, och de satt på biblioteket tillsammans.
– Det som hände min mor är grunden till mycket av mitt politiska engagemang. Jag fick upp ögonen för att vårt samhälle bara har en mall som alla ska passa in i. Och det fungerar inte.
Ebba Busch anser att politiken i Sverige bygger på ett kollektivistiskt tänkande som delar in befolkningen i olika grupper, i stället för att se till individen.
– Vi måste sluta förutsätta att personer med samma behov kräver samma lösningar, säger hon.
Därför vill Kristdemokraterna till exempel ge familjerna mer makt att bestämma hur man delar på föräldraledigheten. Och vill man efter ledigheten fortsätta att vara hemma med sitt barn, ska vårdnadsbidraget vara en möjlighet.
Allt pekar på att kvinnor tar störst ansvar för hem och barn när familjer får välja själva. Är det ett problem?
– För mig är det viktigare att människor får bestämma över sina egna liv än att politiker ska bestämma hur samhället ska se ut. Visst, väljer man familjen får man betala ett pris eftersom man hamnar efter i löneutvecklingen. Men att tvinga kvinnor ut i arbetslivet genom lagstiftning är en kränkning som jag inte är beredd att göra.
I Uppsala har Kristdemokraterna fått igenom vårdnadsbidraget som ska ge barn mer tid med sina föräldrar. Den som väljer att inte ha sitt barn i förskolan kan i stället stanna hemma med 3 000 kronor i ersättning per månad.
3 000 kronor är svårt att leva på som ensamstående. Är vårdnadsbidraget bara till för kärnfamiljer?
– Det är helt klart svårare för en ensamstående. Men få vet att vårdnadsbidraget också kan utnyttjas av en annan närstående, till exempel en mormor eller morfar. Förutsättningen är att barnet inte upptar en plats i förskolan.
Men syftet var väl att ge barn mer tid med sina föräldrar?
– Det är huvudmålet. Men att få vara med någon annan som ingår i familjen tror jag också är väldigt bra, säger Ebba Busch.
Ett av Kristdemokraternas nya förslag är att familjer som inte får en förskoleplats inom tre månader ska få en ersättning motsvarande 80 procent av kostnaden för platsen. Det handlar om cirka 6 000 kronor för en månad.
– Tanken är att sätta press på kommunen att ta fram förskoleplatser i tid, säger Ebba Busch.
Men i Uppsala får ju i princip alla en förskoleplats inom fyra månader. Problemet är väl att platsen kan ligga långt hemifrån?
– Jo, och det är också något som vi vill jobba med. Men hur vi ska få fram platser i rätt stadsdelar när vi precis får ihop tillräckligt många platser överhuvudtaget, det får vi titta på.
Ett annat KD-förslag är att makar ska garanteras att få bo ihop när den ene får en plats på ett äldreboende. Men i Uppsala har det varit så ont om boenden att det är svårt att ens få fram en plats till den som behöver.
Finns inte risken att en frisk anhörig tar en plats från en sjuk?
– Nej. Äldreomsorgen ska inte vara så tajt, det ska finnas plats för alla. Det är därför vi också lovar att ett nytt vårdboende ska byggas per år, säger Ebba Busch.