Skulle valdistriktet Gottsunda-Blomdahls väg bestämma över Uppsala skulle Socialdemokraterna få glädjefnatt. Här får de nämligen över 50 procent av rösterna. Tillsammans med Vänsterpartiet och Miljöpartiet samlar de över 80 procent väljarna.
– Det är förväntat. Här bor nästan bara invandrare och många förväntar sig, utan att tänka efter så mycket, att det är Socialdemokraterna som har den bästa politiken för oss, säger Refat Ahmed på väg hem med matkassen i hand och solglasögonen på.
Själv la han rösten på Vänsterpartiet.
– Jag ser bortom Gottsunda och Uppsala. Hela EU behöver gå till vänster för att stå emot de högerextrema.
Hans fru Zina Mustafa är Socialdemokrat. Integrationsfrågorna och politiken för de unga, inte minst skolan, är de viktigaste. Men även vården och omsorgen.
– Förhoppningsvis blir det bättre nu. Det är massor som behövs, inte minst insatser för barn och unga så att de inte bara springer omkring och är oroliga, säger Zina Mustafa.
En analys av Uppsalas valdistrikt visar tydliga skillnader och mönster, som att landsbygden Sverigedemokraternas starkaste fäste. I Faringe Bladåker fick man nästan var fjärde röst i kommunvalet. I studentområdena är det i stället Miljöpartiet och delvis FI som skördat stora framgångar. På Kantorsgatan röstade 29 procent på Miljöpartiet.
En trend är att Moderaterna tappar stort i sina kärnområden. Några långa stenkast söderut genom skogen från Blomdahlsvägen ligger villorna i södra Gottsunda och Vårdsätra, där 90 procent utnyttjade sin rösträtt, jämfört med blott 64 procent på Blomdahls väg.
I sin trädgård sitter Sven Ejdestam och njuter av sensommaren.
– Det var illa, jag trodde att alla var moderater här, säger han med ett skratt när han får höra om Moderaternas tapp med över 12 procentenheter i valdistriktet.
Ändå blev M största parti med nästan 30 procent av rösterna. Alliansen håller ett fast grepp om majoriteten i området med cirka 60 procent av rösterna.
Sven Ejdestam har svårt att förklara tillbakagången för M. Fler idéer har Arne Sandemo, ordförande i Uppsala södra moderatförening, som plockar ner valplakat längs Vårdsätravägen.
– 2006 gjorde vi stora ansträngningar för att bryta in i för Moderaterna nya områden. Det arbetet har vi kanske inte orkat hålla i. Och i dag finns inga trogna väljare. De är intelligenta och röstar inte främst av vana, säger han.
Att Uppsalas politiska karta är färgmärkt efter mönster som ålder, landsbygd, och inkomst är inte konstigt, säger han.
– Vi har så segregerat boende, då blir det så här. Men Uppsala har chansen att ändra på det när det byggs så mycket nytt.