Hur ska sjukvården förbättras? - Partierna svarar

På söndag är det val till landstinget. Hur ser de olika partierna på tillgängligheten i vården, valfriheten och vad är viktigast att förbättra inom sjukvården i Uppsala län?

Val2006-09-15 17:28
UNT ställde några frågor till partierna som är representerade i landstingsfullmäktige. Svaren hittar du här bredvid.

Hur vill ditt parti öka tillgängligheten i vården?

Moderaterna:
Tillsammans med de övriga partierna i alliansen föreslår vi högre ersättning för utförda patientbesök på vårdcentralerna. Vi vill också starta en dygnet-runt-öppen cityakut i Uppsala för att avlasta akutmottagningen vid Akademiska sjukhuset.
Det ska också bli lättare att nå vården på telefon och Internet. Fler privata vårdgivare medverkar till högre effektivitet och kvalitet i vården. Därför kommer vi att verka för fler avknoppningar och upphandlingar av vård.

Folkpartiet:
Det viktigaste är att kapa köerna till husläkarna. Därför behövs mer resurser till primärvården. Fler husläkare, distriktssköterskor, dietister och psykologer. Det behövs också vårdcentraler som är öppna på kvällar, luncher och helger. Folkpartiet vill dessutom återskapa husläkarsystemets grundtanke, att ge möjlighet till en fast och nära kontakt mellan husläkare och länsinvånare.

Kristdemokraterna:
Vi vill se till att Sjukvårdsrådgivningen uppfyller de krav som är tänkta, (väntetid max 10 minuter, service på flera språk etc.). Det ska också vara möjligt att boka tider via Sjukvårdsrådgivningen.
Vi vill också att man som patient ska få tillbaka patientavgiften om man får vänta mer än 30 minuter efter avtalad tid. Det är också viktigt att de som behöver hjälp kommer till rätt ställe. Akut sjuka kan ofta få hjälp på vårdcentralerna eller den cityakut som vi vill öppna i Uppsala. Det ska också bli lättare att få hembesök av läkare.

Centerpartiet:
Flexibla öppettider på vårdcentralerna. Patienterna ska lättare kunna få kontakt med vården via telefon och Internet. Dessutom ska patienterna kunna beställa tid när de är på vårdcentralen.
Tillgängligheten ökar också genom öppna mottagningstider hos distriktssköterskan för en första kontakt med vården. När patienterna fått kontakt med vården är en snabb remisshantering viktig.

Socialdemokraterna:
Tillgängligheten ska dels förbättras genom bättre teknisk utrustning, telefonsystem och datorer och dels genom att fler personer svarar i telefon när belastningen är som högst. Mer information om Sjukvårdsupplysningen 1177 kan också avlasta genom att färre vänder sig direkt till vårdcentralen. Vi måste också tydliggöra det breda teamarbetet så att patienter inte bara söker husläkarna. Räcker inte detta kommer vi att tillföra mer resurser till primärvården.

Vänsterpartiet:
Vårdköerna har kortats och Uppsala läns landsting ligger bra till i en nationell jämförelse. Men det är några diagnosgrupper där vi ännu inte hunnit i kapp.
Åtta av tio patienter får träffa en husläkare inom en vecka. Inget landsting klarar i dag mer än nio av tio.
Vi vill i första hand få bort de allra längsta väntetiderna. Införandet av Sjukvårdsrådgivningen dygnet runt har underlättat kontakten med vården, men det behövs fler förbättringar. Bättre teknik, nya arbetssätt och organisation. Vi ger nya resurser där så behövs.

Miljöpartiet:
Det ska vara möjligt att boka besök via telefon, e-post eller i vårdinrättningens reception. Det behövs fler yrkesgrupper inom primärvården, exempelvis dietister, kuratorer och psykologer. För att klara detta är vi beredda att anslå mer pengar till primärvården.
Omkring åtta av tio länsinvånare som behöver ett nybesök till husläkare erbjuds detta inom sju dagar. Miljöpartiet jobbar hårt för att få upp det ytterligare. När primärvårdens nya organisation "sätter sig" och datasystemet Cosmic fungerar kommer tillgängligheten att förbättras ytterligare.


Kommer alla vårdcentraler att finnas kvar under mandatperioden? Nya vårdcentraler?

Moderaterna:
Ingen vårdcentral utanför Uppsala är hotad med alliansens politik. I centrala Uppsala kan det bli aktuellt med nya lokaliseringar med utgångspunkt i var och när patienterna söker vård. Utöver en cityakut kommer vi moderater att arbeta för att en ny vårdcentral etableras i Stenhagen. Utöver detta vill vi verka för privata etableringar av husläkarmottagningar, men även andra verksamheter inom primärvården.

Folkpartiet:
Ja, förhoppningsvis kan nya vårdcentraler i privat regi öppnas.

Kristdemokraterna:
Vi har ingen målsättning att lägga ned vårdcentraler. Vi tycker dock att det är viktigt att utveckla ett mobilt arbetssätt så att man kan få hembesök av läkare. Speciellt äldre och barnfamiljer kan tjäna på detta. Vi vill också ha ett närmare samarbete med kommunerna, exempelvis när det gäller att samordna distriktssköterskor och skolsköterskor.

Centerpartiet:
Ja, alla vårdcentralerna ska vara kvar. Dessutom behöver Stenhagen i Uppsala en vårdcentral.

Socialdemokraterna:
Eftersom primärvården expanderar med flera tjänster kommer sannolikt nya lokaler att behövas. Viktigare än lokaler är trots allt att det finns tillräckligt med personal av olika kategorier. Vi vill att Stenhagen och västra Uppsala får en vårdcentral eller annan lokal sjukvårdsservice.

Vänsterpartiet:
Det kan finnas skäl för primärvården att se över sin organisation så att resurserna används mest effektivt för att öka tillgängligheten och för att tillgodose den växande befolkningen och nya behov. En ny vårdcentral i Stenhagen behövs.

Miljöpartiet:
Vi vill utveckla vårdcentralerna till hälsocentraler med fler yrkesutövare. Vården ska anpassas efter befolkningsstruktur och vårdbehov i länet. Vi ger inget generellt löfte om var och hur många vårdcentraler det ska finnas.


Vad vill ni göra för att få ned sjukskrivningarna inom landstinget?

Moderaterna:
Förebygga genom ett aktivt arbete främst inriktat på den psykosociala miljön på våra arbetsplatser. Cheferna ska ha bättre stöd i sitt arbete och vi måste bli bättre på att ge tydliga uppföljningsbara mål för alla verksamheter.
Vi vill fortsätta arbetet med tidig återgång till arbetet så att en sjukskrivning inte blir onödigt lång. Vård och rehabilitering ska sättas in i tid. Därför behövs bättre samarbete med försäkringskassan.

Folkpartiet:
De många och långa sjukskrivningarna är en svår fråga som inte bara beror på situationen på arbetsplatsen. Det landstinget som arbetsgivare kan göra är att ha en god arbetsmiljö med lagom högt tempo och ett stort medinflytande. Ingen kan springa ett maratonlopp i sprinterfart.

Kristdemokraterna:
Vi tror att det avgörande är att personalen känner att de har ett inflytande över sin arbetssituation och den kompetens som behövs. Vi vill ha mer kompetensutveckling för sköterskor. Vi vill även ge större möjligheter för att byta arbetsgivare genom att landstinget upphandlar vård av personalkooperativ eller andra vårdföretag.

Centerpartiet:
Alla medarbetare måste få vara delaktiga i planering och utveckling i sitt arbete. Landstinget måste ta ansvar och skapa goda arbetsmiljöer för sin personal. Det förebyggande arbetet för att undvika stressrelaterade sjukdomar måste prioriteras genom att öka personalens kompetens, använda nya tekniska hjälpmedel och friskvård på arbetsplatserna.

Socialdemokraterna:
Sjukskrivningarna minskar i landstinget och målet är en halvering till 2008. Vi tror att det ska lyckas genom en noggrannare uppföljning av all sjukfrånvaro som sker enligt en särskild manual som tillämpas av alla chefer sedan 2005. Även den långa sjukfrånvaron har flera förvaltningar börjat bearbeta och åtgärda genom olika program.

Vänsterpartiet:
Landstinget har som mål att halvera sjukfrånvaron (4,2 procent) till 2008. Sjukfrånvaron sjunker stadigt och ligger nu på 6,8 procent. I dagsläget ligger vi ett halvår efter färdplanen.
En manual för tidig återgång till arbetet, centrala riktlinjer för rehabiliteringsarbetet och insatser för de långa sjukfallen kommer att hjälpa oss att nå målet. Det viktigaste är att delaktigheten förbättras och därför måste vår satsning på chefutveckling förbättras.

Miljöpartiet:
Genom att vara en bra arbetsgivare, ge tid för bearbetning av psykiskt tunga delar av arbetet. Personalen ska ha en friskvårdstimme per vecka och en friskvårdspeng som kan delfinansiera ett gymkort. Rehabilitering, exempelvis grön terapi, ska erbjudas såväl landstingspersonal som andra behövande.


Hur ser ditt parti på privata/alternativa vårdgivare?

Moderaterna:
Privata vårdgivare är en viktig del av vården. Vi moderater vill se fler, särskilt inom primärvården. Utvecklingen av metoder och arbetssätt stimuleras med fler vårdgivare. Det betyder också att vårdpersonalen har alternativ att vända sig till. Det ska vara lättare att starta eget i vården.
Många privata specialister i Uppsala närmar sig pensionsåldern. Vi kommer att arbeta aktivt för att deras mottagningar ska kunna övertas av yngre med avtal. Vi vill också införa valfrihet inom mödravården och teckna vårdavtal med fristående barnmorskor.


Folkpartiet:
I grunden är det inte viktigt om en verksamhet drivs av privata vårdgivare eller landstinget. Det är dock viktigt att ha alternativ. Privata vårdgivare har en tendens att vara mer idérika och har ofta en något billigare verksamhet, men med god kvalitet. Vi behöver fler privata vårdgivare eftersom de i dag är så få. Allt ska naturligtvis finansieras genom landstingsskatten och med enbart medicinska prioriteringar.

Kristdemokraterna:
Vi vill ha mångfald i vården. Genom fler vårdgivare ökar konkurrensen och patienterna får bättre service. Det innebär dock inte att vi vill ta bort de lagar och regler som styr sjukvården, eller att vi inte vill att sjukvården ska vara solidariskt finansierad. Det viktigaste är att sjukvården fungerar bra. Då får man inte hålla fast vid ett stelbent systemtänkande där landstingsmonopolet är det viktigaste.

Centerpartiet:
Vi anser att privata/alternativa vårdgivare är ett bra komplement till landstingets sjukvård.

Socialdemokraterna:
Vi säger inte nej till privata entreprenörer i sjukvården. Privata och ideella alternativ kan vara ett bra komplement till offentligt drivna vårdcentraler och andra vårdinrättningar. Men vi kommer aldrig att göra avkall på det offentliga huvudansvaret för välfärden. Börjar sjukvården drivas efter principen att generera vinst åt de privata vårdbolagens ägare riskerar en marknad att uppstå där privat finansiering av vården ges ett bredare genomslag. Därmed rubbas principen om vård efter behov och på lika villkor för alla. Det kan vi aldrig acceptera.


Vänsterpartiet:
Egen regi är bäst. Det hindrar inte att en och annan privat vårdgivare kan behövas som komplement till den offentliga vården. Det finns inget egenvärde i att överföra offentlig verksamhet till privat. Det är inte heller rimligt att skattepengar avsedda för vård går till vinster och aktieutdelningar. Däremot finns ett egenvärde att driva vård i offentlig regi. Den demokratiska insynen är bättre, personalens meddelarfrihet garanteras. Framför allt kan man i egen verksamhet styra och leda på ett bättre sätt vilket underlättar planering. Vi kan dessutom satsa på heltider, höjda löner för kvinnodominerade yrkesgrupper vilket inte går om man låter en entreprenör sköta verksamheten.

Miljöpartiet:
Miljöpartiet vill att kiropraktorer, naprapater, akupunktörer, massörer/massageterapeuter och näringsmedicinare/näringsterapeuter ska erbjudas till vanlig patientavgift och med högkostnadsskydd.
Privata vårdgivare är ett komplement till landstingets vård. Det är vårdens innehåll, inte utförandet som är viktigast. Vi är beredda att utöka landstingets avtal med Elisabethsjukhuset i Uppsala. Miljöpartiet har en positiv syn på privata/alternativa vårdgivare. Huvuddelen av vården kommer dock att utföras i landstinget regi även i framtiden. Vi vill inte ha några privatiseringar.


Vad vill ni göra för att öka jämställdheten inom landstinget?

Moderaterna:
Vi kan inte acceptera en lönesättning som diskriminerar människor på några grunder. Lön och andra anställningsvillkor ska baseras på kompetens och förmåga att utföra arbetet.
Lösningen ligger inte i politiska pekfingrar som den arbetsvärdering som vänstermajoriteten genomförde tidigare i strid med flera fackliga organisationer. Inte heller handlar det om särskilda satsningar på "kvinnolöner". Det är just den sortens kategorisering som vi går emot. En öppnare arbetsmarknad med flera alternativa vård- och arbetsgivare bidrar till en rättvis lönebildning. Lön och anställningsvillkor sätts i avtal mellan parterna.

Folkpartiet:
Landstinget har i många år haft en politisk grupp som granskat politikernas beslut ur jämställdhetssynpunkt. Folkpartiet har aktivt gett stöd till den arbetsvärdering som tagits fram för att göra lönesättningen något mer rättvis. Däremot är vi kritiska till hur arbetsvärderingen använts i praktiken och till oförmågan att ge kvinnliga läkare på Akademiska sjuhuset lika hög lön som sina manliga kolleger.

Kristdemokraterna:
Det arbete som utförs inom service- och omsorgssektorn ska värderas högt. Det gör vi till exempel genom att bättre uppmärksamma anhörigvårdarnas insatser. Genom att arbetet inom vården blir mer attraktivt för båda könen tror vi också att jämställdheten kan bli bättre.

Centerpartiet:
Det är en självklarhet att kvinnor och män som arbetar i sjukvården ska ha samma förutsättningar att utföra sitt arbete, kunna göra karriär och få lika lön för lika arbete.

Socialdemokraterna:

Landstinget har vidtagit flera åtgärder för ökad jämställdhet. Med en arbetsvärdering som grund har lönenivån höjts för flera kvinnodominerade yrken, en satsning på tolv miljoner kronor per år i tre år. Vi vill fortsätta att satsa ytterligare 36 miljoner på högre kvinnolöner. Landstinget har som mål att 2007 ska alla ha rätt att välja om de vill jobba heltid eller halvtid. Vi ska se till att målet uppnås.

Vänsterpartiet:
Under mandatperioden har vi genomfört en arbetsvärdering och satsar 36 miljoner under tre år på att lyfta sex kvinnodominerade yrkesgrupper till lägsta rimliga nivå. Landstinget har som mål i sin jämställdhetsplan att senast nästa år ska de som vill ha heltid också erbjudas heltid. Vi måste bevaka att det fullföljs. Vänsterpartiet vill lyfta fram och åtgärda det faktum att kvinnor och män ofta bemöts och behandlas olika inom vården. Ökad genuskunskap behövs i både arbetsgivarrollen och i vårdgivarrollen.

Miljöpartiet:
36 miljoner har under nuvarande mandatperiod avsatts för mer jämställda och rättvisa löner. Tillsammans med s och v lovar vi ytterligare 36 miljoner nästa mandatperiod.
Heltid är en rättighet. I landstingets jämställdhetsprogram är målet att alla tjänster ska vara heltid 2007, men den som vill ska fortfarande kunna jobba deltid. Utan medicinska skäl får kvinnor ibland en helt annan och ofta sämre behandling. Genom könsuppdelad statistik ska vi hitta dessa skillnader och därefter åtgärda bristerna. Kunskapen om kvinnors läkemedelsanvändning ska förbättras.


Hur ska patienterna få ökat inflytande och valfrihet i vården?

Moderaterna:
Sverige är ett av få länder i Europa som saknar en patienträttighetslag. Det vill vi moderater ändra på. Patienten ska ha en större makt över sin vård och behandling och ska ha rätt att välja vårdgivare. Ge vårdgarantin ett verkligt innehåll med bättre information till patienterna om rätten att välja annan vårdgivare om tiderna inte kan hållas.
Nationella kvalitetsregister och andra uppgifter om tillgänglighet mellan olika sjukhus och vårdgivare ska hållas öppna för allmänheten. Äldre och särskilt behövande, exempelvis funktionshindrade ska stödjas av särskilda vårdguider, medicinskt utbildad personal som hjälper dem att få rätt vård i tid.

Folkpartiet:
Patienterna har redan i dag inflytande över sin vård och får också i stor utsträckning välja plats och person för denna vård. Förbättringar behöver dock ske genom rätt till val av husläkare även i praktiken. Flera privata vårdgivare skulle också ge en större möjlighet att välja mellan olika sätt att bedriva vård.


Kristdemokraterna:
Genom att själva kunna välja var de ska få vård. Genom att vårdgarantin, som alliansens partier länge kämpat för, fungerar som den ska. Genom att personliga relationer byggs upp mellan patienter och läkare/sköterskor.

Centerpartiet:
Vården ska organiseras utifrån patienternas väg genom vårdapparaten istället för som i dag, hur personalen och verksamheterna är organiserade. Det bör finnas en informationsplikt för landstingets personal att informera patienterna om valfrihet att välja vårdgivare och om vårdgarantin.

Socialdemokraterna:
Patienten har rätt att lista sig hos den vårdcentral hon vill, oavsett om den drivs av landstinget eller en privat vårdgivare som har avtal med landstinget. Däremot kan patienten inte välja vilken behandling hon ska få. Det är upp till professionen att avgöra. Därför säger vi att det är behovet av vård och inte efterfrågan som ska styra.
Vi vill fortsätta med medborgardialoger runt om i länet. Vi vill också fortsätta med att ta fram medicinska vårdprogram för att öka delaktigheten kring de svåra val och prioriteringar som görs i vården.

Vänsterpartiet:
Vårt uppdrag är att ge länets invånare en god och säker vård i rimlig tid. Det är först när vi inte klarar uppdraget som alternativen kan bli intressanta för den enskilde. Det kan också finnas särskilda skäl till att någon vill ha sin vård på annan ort, därför har vi också en sådan valfrihet. Men valfrihet är inte att få välja mellan bolag A, B och C eller landstinget. Riktig valfrihet handlar om innehållet och samspelet i den vård som ges. Därför behövs mer av diskussion och utveckling kring bemötande och dialog i vården.

Miljöpartiet:
Patienten ska kunna läsa sin journal på nätet när lagen så tillåter. Genom att ha privata/alternativa vårdgivare så får människor valfrihet att välja vårdgivare. Fri etableringsrätt ska absolut inte införas. Detta skulle ruinera landstingets ekonomi.


Vad är viktigast att förbättra inom sjukvården?

Moderaterna:
Att patienterna får rätt vård i tid. Valfrihet får inte stanna vid läns- eller nationsgränsen. Vi moderater vill stärka valfriheten främst med våra angränsande län. Landstinget ska vara generös när det gäller rätten till vård i annat EU-land. Vi är också övertygade om att vi kan ge vård till patienter från andra länder vid Akademiska sjukhuset.
Den största utmaningen för vården är att rekrytera personal för de framtida behoven. Då måste bilden av vården bli mer positiv och branschen präglas av utvecklingskraft och mångfald.

Folkpartiet:
Tillgängligheten, rätten för människor att få vård i tid. I dag är det alltför ofta svårt att över huvud taget få en kontakt med vården. Det gäller vårdcentralerna, men också de ibland orimligt långa väntetiderna vid Akademiska sjukhusets akutmottagning. Där är tiden fram till en medicinsk bedömning ibland alltför lång. Den ska inte vara mer än fem minuter.

Kristdemokraterna:
Tillgängligheten. Särskilt många äldre lider av att behöva köras fram och tillbaka i ambulans och vänta länge på akuten. Vi vill att äldre ska få en värdigare behandling. Människor i alla åldrar ska känna att de verkligen kan få hjälp när de behöver, inte fastna i en telefonkö. Det är en trygghetsfråga.

Centerpartiet:
En av de viktigaste frågorna är att förbättra tillgängligheten till sjukvården. Patienten ska kunna nå vården snabbt och slippa stå i vårdköer. För centerpartiet är det också viktigt med en decentraliserad vård som finns nära människorna.

Socialdemokraterna:
Tillgängligheten både per telefon, dator och till besök vid vårdcentraler och sjukhus måste förbättras. Vårdgarantin ska uppfyllas. Befolkningens tillit till sjukvårdens tillgänglighet ska öka. Alla ska känna trygghet i att man får vård när man behöver den. Inom ramen för vårdgarantin ska samverkan mellan de olika vårdnivåerna förbättras så att patienten vid ett besök direkt får en tid bokad för nästa besök eller behandling.

Vänsterpartiet:
Vi har världens bästa sjukvård att bygga vidare på. Det finns mycket att göra. Vi måste bli ännu bättre på att ta tillvara ny kunskap och nya behandlingsmetoder. Ständigt arbeta med förbättringar. I dag tar det för lång tid innan den nya kunskapen når ut i hela vårdkedjan. Det gäller också kunskapen om nya sätt att arbeta och organisera verksamheter. Detta kräver goda ledare som vet hur man skapar delaktighet och konstruktiva förslag kring uppdragen.

Miljöpartiet:
Att alla människor ska få ett bra bemötande av sjukvården.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om