Mer åt alla, bättre och tryggare ... Det har länge funnits en obligatorisk känsla hos partierna att i sina valmanifest förklara att man vill ha en trygg skola och bra undervisning. Lika viktigt är det att i en mening eller två tala om att man faktiskt vill ha en bra äldreomsorg.
Riksdagsmannen och Uppsalabon Per Bill (M) tycker att det så kallade snömoset hör till.
– Regeringsförklaringen är ju full av fluff-fluff. Har inte regeringen uttryckligen sagt att stadsbiblioteken är viktiga så hör barnbiblioteket av sig, säger han och fortsätter:
– Många av orden är ett slags ordbingo. Man måste få in alla de där orden så att inte någon grupp tror att det skett en omprioritering.
I politikens fluff-fluff, som Per Bill kallar det, blandas visioner med filosofiska tankar. Kristdemokraterna slår fast att alla människor tillhör en familj, Sjukvårdspartiet vill att munnen ska tillhöra kroppen och Piratpartiet konstaterar att vi är trygga som individer när vi känner att vi har kontroll över våra liv.
Moderaterna skriver att ”trygghet, valfrihet och god livskvalitet ska vara självklara värden inom äldreomsorgen i Uppsala”. Och Socialdemokraterna vill inte vara sämre. Äldreomsorgen ska präglas av hög kvalitet, inflytande och respekt, skriver partiet i sitt program för Uppsala.
– Vi försöker beskriva vår vision av hur vi vill utveckla Uppsala. Då blir det starka ord, men att det skulle vara snömos tycker jag inte. Det här är ett sätt för partierna att beskriva det samhälle man vill ha, säger kommunalrådet Marlene Burwick (S).
Lars Burman, Uppsalaprofessor och retorikexpert, säger att det är en utmaning för partierna att hitta på nya, fräscha sätt att beskriva problem och lösningar.
– Man kanske griper till det som är välformulerat men glömmer att det upplevs som floskulöst eller slitet.
Vad är snömos för dig?
– Tomma ord som inte har något rejält innehåll.
Lars Burman är dock inte beredd att säga att partiernas formuleringar är snömos. Det kan ju finnas goda tankar bakom formuleringarna och ett skäl till att samma uttryck återkommer.
– Att upprepa en sak tillräckligt många gånger är ett sätt att påminna väljarna om att detta är det centrala i vår politik.
I Folkpartiets valprogram för Uppsala, 18 raka besked, skriver partiet att engagerade och kunniga lärare är skolans främsta resurs. Kristdemokraterna som går till val på ”ett mänskligare Sverige” skriver att partiet vill ha kvalitet och arbetsro i skolan, och Socialdemokraterna tycker att Uppsalas tillväxt börjar med barnens uppväxt.
Ett antal partier skriver att man vill ha fler jobb i Sverige. ”Fler jobb är den viktigaste frågan för Uppsalas ekonomi, tillväxt och utveckling”, skriver Socialdemokraterna i sitt manifest. Och Moderaterna vill inte framstå som ett sämre arbetareparti: ”Fler människor ska ges möjlighet att komma in i arbetets gemenskap”.
Den som känner sig road av att plocka citat ur partiprogrammen kan ge sina nära och kära en rejäl utmaning: Vilka partier uttrycker att varje människa har ett unikt värde, att skolbarnomsorgen behöver utvecklas och att välfärdens kärna ska prioriteras?