Kamp om rösterna i elfte timme

I valrörelsens elfte timme är ökar partierna trycket. Många väljare har inte bestämt sig och det är dem partierna vill åt. Kampen förs med rosor, korv och vanlig hederlig dörrknackning.

Val2014-09-14 10:49

Under den senaste veckan har partierna valspurtat. Intensiteten kring de färgglada stugorna på Stora torget stiger för varje dag. Valarbetarna står i klungor beredda med partiprogram med bilder på Uppsalas ledande politiker till den som känner sig osäker. För det gör ganska många. Två dagar innan valet beräknas mer än var femte väljare inte ha bestämt vilket parti de ska rösta på.

– Det är dem vi vill nå. Vi är mycket synliga just nu, här och ute i Gottsunda och utanför Maxi i Stenhagen. Synlighet är allt den sista veckan. Vi har bara fokus på våra stora frågor. Inget nytt som kan krångla till debatten, säger Mattias Johansson som valarbetar i centerns gröna stuga.

Ett tungt centervapen i slutkampen är fredagsmyspåsar med ekologiska chips som partiet delar ut till folk som går förbi.

– Så de har något att knapra på till slutdebatten i tv i kväll, säger Mattias Johansson.

Han har aldrig varit med om en valrörelse där så många sagt att de inte vet vad de ska rösta på.

– Vissa kommer hit och har gjort valkompassen och kommit fram till att de är till hälften KD och till hälften center och vill ha vägledning.

Men det räcker inte enbart med valarbetare. Pengar måste också till för att bredda valpropagandan. Det har centern. Under valets sista två dagar är partiet huvudannonsör hos Svenska You Tube. Det ska ge fotfolket extra draghjälp, berättar Mattias Johansson.

I stugan intill inleder kommunalrådet Ebba Busch Thor (KD) ett av sina sista framträdanden. Det blir kort, rappt och mycket om äldrevård. I spurten gäller det att vara kärnfull.

Marie Skulis och Erica Hagberg med sönerna Theodor och Noah sitter på en bänk en bit bort. De jobbar båda inom äldrevåren och tillhör de dryga 20 procent som Mattias Johansson och Ebba Busch Thor försöker nå.

– Det är svårt att veta vad man ska rösta på. Så vi sitter och tar in lite info. Lyssnar, säger Maria Skulis.

Just nu vet de bara vad de inte ska rösta på.

– Förhoppningsvis kommer vi att bestämma oss i kväll eller i morgon. Är väldigt intresserade av äldreomsorg, dagis och skola, säger de och kramar om sina söner.

Men det är svårt hitta rätt parti. Svårare än tidigare.

– Det är så mycket påtryckningar från sociala medier. Man får ju 200 statusuppdateringar om dagen på Facebook med hur man bör rösta och varför och vad man inte ska rösta på, från vänner och alla man känner. Det gör det svårare. Tidigare så pratade men om valet och partierna hemma. De sociala medierna har krånglat till det, säger Maria Skulis.

Under lördagen ökade partierna valtempot ytterligare, inte bara i stan utan också på landsbygden.

På det nästan öde torget utanför Ica i Gimo är Socialdemokraterna är ute i ottan och delar ut röda rosor till presumtiva väljare. 200 rosor ska Gimoborna få. Det är nu det gäller för på valdagen råder valfrid i Östhammars kommun. Det har de politiska partierna kommit överens om.

– Vi tycker folk ska få lite lugn och ro innan de går och röstar, Margareta Widén-Berggren kommunalråd från Gimo.

Orten är ett av partiets starkaste fästen. Över 55 procent röstade på (S) i förra valet.

– Men 25 procent av Gimoborna röstar inte alls. Dem vill vi nå och det är ju nu som de osäkra bestämmer sig.

Hillevi Norberg kommer ut från Ica och får sig en ros.

- Jag är egentligen inte så politiskt intresserad. Men jag har bestämt mig och förtidsröstat så det är klart, säger hon.

Det har inte Heli Börlin med vallhundarna Brisen och Akira.

– Men nästan. Det var inte så svårt. Kul att få en ros, säger hon.

I Uppsala råder ingen valfrid som i Östhammar. Det är dessutom kulturnatt så möjligheterna att nå nya väljare mångdubblas. Redan under dagen har de röda valstugorna vid Stora Torget fått sällskap av Coop, Rfsu och andra som är ute och kampanjar för sitt. En och annan godisförsäljare har också smugit sig in.

För moderaternas spurtgeneral Rikard Sparby är den allmänna yran ett gyllene tillfälle. Torget är fullt av folk och flera ledande politiker passar på att träffa väljare.

– Vi når enormt många under kulturnatten så det kan vi inte missa. Vi kommer att hålla på till midnatt, bjuda på korv, prata. Över en femtedel av väljarna har ju inte bestämt sig ännu. Vår strategi är att finnas i hela kommunen så att alla som vill veta vad tycker ska kunna få veta det av oss och inte genom något annat parti, säger han.

Redan i onsdags startade (M) sin valspurt som pågår i 99 timmar och ska nå 9999 länsbor.

– Det politiska samtalet är viktigt så vi fortsätter knackar dörr och affischera. De sista dygnen är enormt värdefulla.

Och sociala medier?

– Vi ökar takten också där. Om dina vänner röstar på oss och skriver det på Facebook så ökar också chansen att du gör det. De sociala medierna är ett bra komplement, säger Rikard Sparby.

Precis som Hillevi Norberg i Gimo så väljer en hel del Uppsalabor att förtidsrösta. En av vallokalerna finns i Stadshuset och det är kö till valbåsen. En strid ström av röstsugna söker sig hit. Maria Schenström är en av dem. Hon förtidsröstar därför att hon är bortrest på valdagen.

– Jag bestämde för vad jag ska rösta på i går. När jag pluggade var det lättare. Då hade jag fokus på studentfrågor. Nu jobbar jag då blir det mer av skatter och jobbpolitik och en massa annat, säger hon.

Blev det rätt parti?

– Jag hoppas det, säger hon.

Men alla spurtar inte. Jennifer Larsson med pappa Tomas tar en lugn titt bland valsedlarna de politiska manifesten. Jennifer går i andra klass och ska ha sin första valkampanj på Sverkerskolan nästa vecka. Hon tillhör melonparitet, ett av flera fruktpartier på skolan som ska ge sig ut och propagera med egna valfrågor för att vinna röster bland sexårsklasserna.

– Det är ett sätt att lära sig om demokrati och om valet som skolan gör. Vi tog en tur förbi här så Emelie för se hur riktiga valsedlar ser ut och hur det går till, säger pappa Tomas.

Emelie tycker det är kul. Ett av argumenten för att rösta på hennes parti är att...

– Vattenmeloner är goda, säger hon.

Hur det går i fruktvalet och de vuxnas stora val återstår att se.

Inom kort öppnar vallokalerna. Spurten är över.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om