– På förläggningen där jag bodde tilläts vi inte jobba. I stället blev vi så omhändertagna att det ledde till passivitet och att vi fråntogs det egna initiativet. Det var det som väckte min politiska känsla, säger Mohamad Hassan, som kom till Sverige 1989.
Två år och två avslag senare beviljades han till slut uppehållstillstånd. Han utbildade sig då till kock. I restaurangbranschen upptäckte han att han kunde tjäna nästan dubbelt så mycket som någon med högskoleutbildning och flera års arbetslivserfarenhet.
– Jag förstod att det finns något som inte stämmer i vårt samhälle, och jag kände att jag måste kanalisera mina erfarenheter genom ett parti.
Mohamad Hassan tror att han föddes liberal, eller "starkt socialliberal" som han beskriver sig själv. Valet föll på Folkpartiet.
Sedan 2006 sitter han som kommunalråd i Uppsala med ansvar för bland annat gymnasieskolan. Och det är just utbildning han lägger fokus på i kommunvalet.
Vad kompromissar du inte med om du får fortsatt politiskt inflytande?
– Lärarlönerna. Som det ser ut i dag ligger ingångslönen för en diskare läskigt nära en nybliven lärare. En lärare har satsat fyra fem år på lån och att utbilda sig, och vi tycker att det ska löna sig.
I alliansens budget föreslår de att man med kommunala medel ska höja lönerna med en halv procent.
– Folkpartiets ambition är högre än så. Mitt mål är att vi ska lägga minst en procent.
Alliansen har tidigare sagt att Uppsala ska ligga i framkant vad gäller skolan.
Nu har ni suttit vid makten i åtta år. Har Uppsala Sveriges bästa skola?
– Tyvärr, inte än. Men med de reformer vi har gjort, och att vi vill satsa ännu mer tror vi att vi kan få det, säger Mohamad Hassan som tror att man först om fem år kommer se effekterna av de skolreformer som gjorts.
Baserat på sina egna erfarenheter anser han att utbildning, liksom fler välfärdsjobb, ska leda till ökad integration i Uppsala.
– Nyckeln till framgång är ett jobb. Den kan gå via en utbildning eller direkt. Jag har tagit alla chanser som jag givits, och det har tagit mig dit jag är i dag.
Näst efter utbildning är jämställdhet en fråga som ligger Mohamad Hassan nära.
Ni profilerar er som ett feministiskt alternativ. Inom alliansen finns det saker ni är oense om. Exempelvis vårdnadsbidrag som KD vill ha, men som ni är helt emot. Försvinner er jämställdhetspolitik i allianssamarbetet?
– Nej, det tycker jag inte. När det gäller vårdnadsbidraget har det varit en kompromiss. Skulle vi ha en egen majoritet skulle vi självklart inte föreslå det. Det är inte ett jämställdhetsprojekt, tvärtom. Det är en kvinnofälla, säger Mohamad Hassan, som menar att partiet har fått igenom flera jämställdhetssatsningar.
Alliansen anklagar oppositionen för att vara oenig. Samtidigt går Centerpartiet ut med sin egen budget kort efter att ni presenterat er gemensamma. Hur överens är ni?
– Centerpartiet har sina frågor och det kan jag respektera. Men de har också varit med och tagit fram vår budget. Det är den som gäller och de har inte heller visat något annat internt.
Han låter det vara osagt huruvida Folkpartiet kan tänka sig andra, blocköverskridande samarbeten. Däremot är han på det klara med vilka partier han inte vill sitta i majoritet med.
– Sverigedemokraterna av naturliga skäl eftersom de är främlingsfientliga. Sedan ligger vi långt från Vänsterpartiets syn på företagande och välfärd.