En titt i riksdagens diarium visar att motionsskrivandet skiljer sig stort mellan politikerna från Uppsala. Vissa har bara skrivit under en handfull. Andra nästan 150.
En av dem som nästan helt avstår från att skriva motioner är Folkpartiets riksdagsledamot Ismail Kamil från Uppsala. Han har bara skrivit under en under den senaste mandatperioden.
– Många tävlar i att skriva flest motioner. Jag har medvetet valt bort det. Jag tycker inte det är en måttstock på om man är aktiv i riksdagen eller inte. Oppositionen ska komma med motioner för att uppmärksamma brister i regeringens politik. Men det är en dålig idé om man är i majoritet. Oftast tvingas ledamöterna rösta emot sina oppositioner eftersom det är fyra partier som ska godkänna dem, säger han.
Ismail Kamil använder i stället tiden för att skapa opinion i viktiga frågor genom att arrangera seminarier, resor, konferenser och frukostmöten. Han är också aktiv i olika utskott i riksdagen.
Socialdemokraten Pyry Niemi från Bålsta är inne på samma linje. Han har satt sitt namn under 81 motioner de senaste fyra åren, men bara skrivit tolv själv.
– Vi har medvetet dragit ned på motionsskrivandet på Uppsalabänken. Jag skriver bara i de ämnen som jag anser är angelägna och där jag tror att jag ska kunna få någon form av framgång. Jag vill inte skriva fler för att få publicitet. Jag jobbar i stället med interpellationer och ställer frågor.
Har du fått någon framgång?
– Nej. Det kan man väl inte säga. Vi har ju haft en borgerlig regering. Men jag har fått alliansen att uppmärksamma situation för de som drabbas av nackskador vid trafikolyckor, säger han.
Ulrika Karlsson (M) från Uppsala som skrivit flest egna motioner under mandatperioden, 86 stycken, tycker det är hennes skyldighet att skriva motioner som en del av riksdagsarbetet.
– Flera av mina motioner har bifallits, exempelvis att gömda flyktingbarn ska ha rätt till vård och skola. Även avskaffandet av kårobligatoriet och beskattningen av nationerna har jag fått gehör för, säger hon.
Ulrika Karlsson medger att hon tvingas vara med och avslå motioner hon själv lagt
– Att skriva en motion är som att så ett frö. Men man måste fortsätta jobba på frågan och inte ge upp.
Jag skriver ofta motioner som rör skatter och företag och då åker jag runt i länet och samtalar med företagare för att exempelvis få reda på vilka regelförändringar som de behöver, säger hon.
Så du deltar inte i en tävling om vem som skriver flest motioner då, som Ismail Kamil menar?
– Nej. Det får stå för honom.