I partiets lokala valmanifest lyfts en rad klassiska S-paroller fram. Först nämns jobben. Socialdemokraterna vill satsa på bra arbetsvillkor med heltidstjänster, attraktiv arbetsmiljö samt sommarjobb i tre veckor för alla unga mellan 15 och 17 år.
– Man ska inte behöva börja sitt vuxenliv i arbetslöshet. Därför vill vi satsa mer på utbildning, traineeplatser och jobb, säger kommunalrådet Margareta Widén Berggren (S).
En del av Socialdemokraternas jobblöften i Östhammar är beroende av att det sker ett maktskifte på riksplanet. Fortsätter alliansen att styra, med stöd av SD som enligt en DN-granskning använt sin vågmästarroll till att rösta som regeringen mer än åtta gånger av tio, blir läget annorlunda.
– Men vi kan ändå ha samma mål och försöka att genomföra våra satsningar i kommunen så långt som möjligt, säger Sanne Eriksson (S).
När det gäller förskolan lovar S förstärkningar. I dag går det mer än 5,7 inskrivna barn per årsarbetare, enligt barn- och utbildningskontorets siffror. Socialdemokraternas mål att det ska vara tre personal på femton barn - det vill säga 5,0 barn per årsarbetare.
Även inför valet 2010 lovade S mer resurser till förskolan. Varför har ni inte kommit längre efter fyra år vid makten i kommunen?
– Man kan inte göra riktade satsningar från staten på exempelvis skolan om man som alliansregeringen prioriterar skattesänkningar framför allt annat, säger Sanne E riksson som även vill se en förstärkt elevvård och re s urser så att samtliga elever kan nå minst godkänt i alla ämnen i årskurs 9.
Inför förra valet talade S om ökat stöd till föreningslivet. Men så har det inte blivit.
– Förenings- och aktivitetsstödet har legat på samma nivå i många år. Det måste bli en höjning nu, vi måste ha det drivet, säger Tomas Bendiksen (S).
När det gäller kulturskolan vill Socialdemokraterna göra den helt avgiftsfri vilket beräknas kosta 0,5 miljoner kronor per år. Svag hushållsekonomi ska inte vara ett hinder för familjer när det gäller kulturskolan.
– Dessutom handlar det om att barn och un g domar ska ha något att göra på fritiden, som inte bara handlar om idrott, säger Sanne Eriksson.
I många sakfrågor har S och C varit helt överens under det gemensamma styret åren 2010-2014. Känsliga frågor om konkurrensutsättning och vårdnadsbidrag har lagts åt sidan. Hur majoriteten ser ut efter valet är oklart.
– Det handlar om trovärdighet mot kommuninvånarna, vi vill inte komma överens om något som skadar vårt parti. Jag tror att vi har klarat det under mandatperioden och hoppas att det ska visa si g hos väljarna, säger Margareta Widén Berggren.