Fredrik Ahlstedt (M): Vi är för en bro för bussar, bilar, gång- och cykeltrafik, och även för spårväg om det blir verklighet. Det behövs när Uppsala byggs ut med 20 000 bostäder, två Knivsta, i det här området. Inget annat är realistiskt. Vi måste avlasta city. Men vi kommer också att behöva bygga ut kollektivtrafiken och satsa på spårtrafik. Jag tror att vi kan nå politisk enighet om det här efter förhandlingar, eftersom inget parti är emot att bygga så många nya bostäder.
Stefan Hanna (C): Det är inte möjligt att klara den enorma efterfrågan på boende i Uppsala utan en förstärkning med minst en bro till över Fyrisån. Inte minst med tanke på planerna på en tågstation i Bergsbrunna är det növändigt, och den behövs. Resecentrum är redan är för litet. Vi vill dock reglera trafiken och inte öppna för vanlig biltrafik. Det här utesluter inte ett världsarv. På sikt går det inte att se något annat än en anslutning till E4:an.
Mohamad Hassan (FP): Vi måste förbinda östra Uppsala med västra. I dag har vi tre överbelastade broar och trafikläget är närmast en katastrof vid Islandsbron. När Ulleråkersområdet bebyggs behövs en till bro. Om det blir för billar, kollektivtrafik, fotgängare eller cyklar får vi se småningom, men jag tycker bron ska vara byggd för att klara alla trafikslag. Ii framtiden kan ju exempelvis elbilar vara mycket vanligare. Men det krävs också satsningar på kollektivtrafiken.
Ebba Busch (KD): Vi är positiva till en fullskalig bro, och kan också tänka oss en länk till E4:an. Uppsala växer så mycket så något annat vore ohållbart. En bro bygger också samma stadsdelar och kan göra att klimatpåverkan blir mindre i och med att det blir lättare att åka den kortaste i vägen. Vi måste minsta kringåkandet och också trycket på city. Jag ser heller ingen direkt motsättning mellan ett naturreservat eller ett världsarv och en bilbro.
Erik Pelling (S): Det behövs en bro genom Årike Fyris för gång-, cykel- och kollektivtrafik. Men den ska inte kopplas ihop med E4:an, det vore absurt och skulle bara öka mängden trafik. Bron behövs för att lösa trafiken till en tågstation i Bergsbrunna. Vi vill ha naturreservat i det här området och vill också att Årike Fyris blir världsarv, och vi har all kompetens som behövs i Uppsala med två universitet för att bli ett föredöme när det gäller hållbar stadsutveckling.
Maria Gardfjell (MP): Vi vill bara ha en gång- och cykelbro, så att Årike Fyris kan blir ett naturreservat och kan hamna på UNESCOS världsarvslista. De som är för en bilbro har fel visioner om stadens utveckling. Det vore förödande ur hållbarhetsperspektiv med nya genomfartsleder kors och tvärs, då får vi bara ännu mer bilar i Uppsala. Vi vill satsa på kollektivtrafiken i stället, med spårtrafik och snabba bussförbindelser till en ny tågstation i Bergsbrunna.
Ilona Szatmari Waldau (V): Vi vill ha en gång och cykelbro, men inte bil- eller kollektivtrafik på bron. Vi vill inte underlätta för bilismen. Istället vill vi satsa hårt på kollektivtrafiken, med rejält sänkta avgifter. Vi vill också premiera cykel. och gångtrafikanter. Kungsängsbron och Flottsundsbron finns och det blir ingen lång omväg för de som kommer att bo i det här området i farmtiden. Men kapaciteten på broarna kan behöva ses över.
Pavel Gamov (SD): Vi ser positivt på utvecklingen i södra Uppsala, och en ökad trafikmängd där kommer att kräva en ny bro. Samtidigt är det ett känsligt område med fina miljöer och det måste respekteras. Stadens snabba utveckling måste ske varsamt överallt. Men vi är inget bilfientligt parti, människor behöver bilar, alla kan inte cykla eller gå. Och när befolkningen i Uppsala ökar så kraftigt behövs en ny bro över Fyris ån.