Så röstar du rätt

I Sverige är det väldigt få röster som ogiltigförklaras på grund av att den som röstat gjort fel. Men det händer ändå. För att räta ut frågetecknen bad UNT valnämndens ordförande Key Lundegård (M) att lista de vanligaste felen vi gör:

Johanna Odlander, UNT-reporter

Johanna Odlander, UNT-reporter

Foto: Staffan Claesson

Val2010-09-19 07:53

* Du stödjer inte förstanamnet på partiets lista om du inte kryssar för den personen. Kryssar du ingen person kan andra, som kryssats och står längre ned på listan, gå om förstanamnet.

* Kryssar du för flera personer på samma lista räknas inte någon av personrösterna, utan bara den ordinarie ordning som kandidaterna står i på listan.

* Har du råkat stoppa ned två partiers valsedlar i samma kuvert ogiltigförklaras rösten.

* Du måste kunna legitimera dig när du röstar. Antingen genom giltig legitimation eller genom att någon annan kan intyga vem du är och som kan legitimera sig själv. Känner någon av valförrättarna igen dig kan även den intyga att du är du.

* Du som har bär niqab eller burka och inte vill visa ditt ansikte måste ha någon annan med dig som kan intyga vem du är och som kan legitimera sig själv.

* Kan du inte ta dig till röstlokalen utan röstar via ett ombud gäller det att underteckna, skriva ditt personnummer och slicka igen kuverten och inte glömma att din röst måste bevittnas.

* På valdagen kan du inte rösta i någon annan vallokal än din egen som finns angiven på röstkortet.

* Röstkortet behöver inte vara med när du röstar. Men det spar tid för valförrättarna.

* Om du har förtidsröstat kan du ändra dig genom att rösta igen i din vallokal. Då ogiltigförklaras förtidsrösten.

* Det går att förtidsrösta även på valdagen speciellt om du inte är skriven i Uppsala. Det går bland annat att göra i Stadshuset mellan klockan 11 - 20 och på Coop Forum Boländerna, Gränby centrum, Fyrishov och Stenhagenbiblioteket mellan klockan 11 - 19.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om