Det framkom när han och Erik Weiman (M) på tisdagen möttes i debatt om länets sjukvård i tv-debatten Slaget om Uppsala i UNT:s regi.
Huvudämnena för debatten var annars för Wennbergs del att förändringar av verksamheten måste ske i dialog och samverkan med personalen, och för Weimans del en fortsatt satsning på flera vårdgivare för att komma till rätta med vårdköerna.
Erik Weiman var också angelägen om att framhålla att det finns ljusare sidor av vården i länet än de katastrofbilder med 4000 personer i operationsköer, skriande brist på sjuksköterskor och brist på vårdplatser som vanligen presenteras:
– Köerna inom primärvården är kortare och Akademiska är ett av landets tre bästa universitetssjukhus. Det finns redan en plan för hur vi ska förbättra personalrekryteringen, men det behövs en större mångfald av vårdgivare och ett bättre samarbete mellan Akademiska och lasarettet i Enköping, sade Erik Weiman.
Börje Wennberg poängterade att det också är en fråga om resurser, och att Akademiska har redovisat underskott varje år de senaste 20 åren:
– Akademiska är underfinansierat, och det räcker inte med att rekrytera personal, vi måste också behålla dem. Med en S-ledd regering kan vi räkna med ytterligare 75 miljoner kronor i statsbidrag. I dialog och samverkan med de anställda kan verksamheterna utvecklas. Men vi kan inte heller utesluta en skattehöjning efter nästa år.
Efter att sjukvården avhandlats var det dags för Ilona Szatmari Waldau (V) och Ebba Busch Thor (KD) att debattera äldreomsorgen i Uppsala. Inte oväntat var vinstuttag i privat vårdbolag en av de frågor som togs upp.
– Det är inte vinster utan kvaliteten i den vård som erbjuds som är det viktiga. De vinster som tas ut återinvesteras i stor utsträckning, och de är en mycket liten del i de totala kostnaderna för äldrevården. Valfriheten mellan olika vårdgivare är viktig för de äldre, betonade Ebba Busch Thor.
Vänsterpartiets Ilona Szatmari Waldau menade att ett bolagsdrivet äldreboende är vinsten alltid en del av målet för verksamheten. Hon framhöll också att valfriheten för gamla och funktionshindrade inte i första hand ska vara mellan olika företag, utan gälla innehållet i vården, vad som ska göras under de vårdtimmar som beviljats ska bestämmas av den gamla.
– Vi måste också ha en personalpolitik som gör att vårdpersonalen orkar med sina jobb, till exempel genom att ta bort delade turer, sade Ilona Szatmari Waldau.