Stora skillnader i röstandet

Fler gick till valurnorna i år än 2006. Nästan 83 procent av upplänningarna la en röst i valet. Men på valkretsnivå finns stora skillnader.

Foto: Nina Leijonhufvud

Val2010-09-20 16:33

Inte ens två av tre röstberättigade i Södra Valsätra i Uppsala utnyttjade sin rösträtt i riksdagsvalet. Det är det lägsta valdeltagandet i länet och innebär att kretsen är en av få där valdeltagandet sjunkit. Minskningen var 3,4 procent jämfört 2006. Inte långt därifrån ligger Södra Sunnersta där över 91 procent röstade, högst andel i länet.
En valkrets som både kan sörja och fira är Norra Gottsunda. Bara 67 procent röstade, men deltagandet ökade fem procentenheter, jämfört med 2006.
Li Bennich Björkman, professor i statsvetenskap vid Uppsala universitet, menar att de låga deltagandet i delar av Gottsunda och Valsätra är ”klassiska bilder” av röstandet.
– De är områden med visst utanförskap där alla inte känner sig delaktiga i samhället. Partierna gör säkert mycket för att mobilisera väljare även i de områdena, men de kan göra mer, säger hon.

Mellan kommunerna i Uppsala län finns vissa variationer, om än relativt små, från Heby med 80,1 procents röstande till Håbo med 84,8 . Jämfört med valdeltagandet i riket röstade en knapp procentenhet mer i Uppsala län, 82,9 procent.
Bara i Knivsta och Älvkarleby sjönk andelen röstande, i valkretsen Centrala Knivsta med fem procent till drygt 76 procent. Som helhet i Knivsta sjönk röstandet med två procent.
Ett valdeltagande på över 80 procent är bra, menar Li Bennich Björkman.
– Sverige ligger mycket högt och stabilt internationellt sett och det måste vi vara nöjda med.
En tänkbar förklaring till att deltagandet till och med steg i år kan vara Sverigedemokraternas framgång.
– Det kan ha fått röster från personer som annars i missnöje inte skulle ha röstat, säger Li Bennich Björkman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om