– Jag blev arg och ledsen när jag hörde att valdeltagandet i många utsatta stadsdelar i Uppsala minskade. Det är ett stort misslyckande för integrationen och delaktigheten i samhället, säger Amil Sarsour, ordförande i SiU, en organisation som samlar ett stort antal invandrarföreningar i Uppsala.
I flera val har de arbetat intensivt med att få människor att gå och rösta. För det har de fått statliga bidrag. Men inför EU-valet blev de utan. Uppsala kommun sökte pengar från samma myndighet – och fick. Med det bidraget har de anställt valambassadörer, ett koncept som Amil Sarsour menar att kommunen kopierat från SiU.
Kommunen borde istället samarbeta och använda de erfarenheter som finns i civil- och lokalsamhället, inte konkurrera, menar Amil Sarsour.
Efter UNT:s artikel om minskat valdeltagande i många socialt utsatta stadsdelar har han skrivit ett brev med sin kritik till ledande politiker.
– 15 eller 20 ambassadörer räcker inte till. Men vi har ett stort nätverk med massor av människor som når ut lokalt, som arbetar ideellt utanför kontorstid och som kan den kulturella koden i stadsdelarna.
Nu vill han att föreningslivet och kommunen pratar ihop sig och klargör roller och ansvar inför kommande val.
– Kommunen talar om långsiktighet. Men riktigt långsiktigt vore att satsa på det civila samhället. Vi är experter på det här, säger Amil Sarsour.
Enligt Uppsala kommuns ansvarige tjänsteman, Gro Hansen, har inspiration främst hämtats från Gävle och andra städer, inte SiU. Ambitionen har heller inte på något sätt varit att ta pengar från SiU. Hon tycker också att bilden av en misslyckad satsning är fel.
– Vi har med råge använt alla medel vi fick i ansökan och jag tycker att det varit väldigt lyckat.
Kan man säga det när det finns distrikt där färre än var fjärde röstar?
–Vi gjorde extra insatser just där på slutet. Det är många saker som spelar in hur valdeltagandet till sist blir, säger hon.