Indragen semester, övertid och patienter som dör i vårdkön – ja, det var farhågorna inför sommaren på Akademiska. Bristen på sjuksköterskor skapade en svår bemanningssituation på hela sjukhuset.
Någon beviljad semester har man inte behövt dra in, men i övrigt går beskrivningarna av hur sommaren faktiskt har varit för personal och patienter på Akademiska isär.
– Det har mestadels varit ett klart hanterbart läge. Vi har följt vår avvecklingsplan för hyrsköterskor och framför allt löst bemanningen med egen personal samt arbetat med att effektivisera patientflöden. Inte minst har samarbetet med kommunal vård fungerat mycket bra, säger ställföreträdande chefsläkaren Henrik Olivero-Reinius.
Hans bild av sommaren är att arbetsklimatet har varit bra och att patientsäkerheten har varit lika hög som vanligt.
En helt annorlunda bild av läget ger Annika Hemström, förtroendevald i Vårdförbundet. Hon vittnar om en sommar präglad av kraftig underbemanning, utsliten personal och äventyrad patientsäkerhet.
– Det har varit personal som inte fått gå hem när de avslutat sitt pass för att de beordrats att jobba ett pass till. Blir man beordrad att stanna över natten efter att man har jobbat ett kvällspass kan det ju bli så att man inte har sovit på ett dygn när passet är klart. Att vara trött när man jobbar i vården riskerar att bli farligt för patienter också, säger hon.
Hon menar att sjukhusledningen är beredd att ta ganska stora risker gällande patientsäkerheten, vilket skapar en stress för vårdpersonalen som hanterar situationerna. Hon nämner till exempel att patienter som är i behov av en övervaksplats, där personalen har konstant uppsyn, i stället fått ligga kvar på akutmottagningen.
– Det kan röra sig om patienter som kommer in med förgiftningar och som riskerar att sluta andas när som helst. Då måste de vara på en övervaksavdelning, så att vi kan se och vara där om något händer. Annars kan det få katastrofala konsekvenser, säger hon.
Henrik Olivero-Reinius menar att det som facket tar upp inte är några nya problem, utan sådant som man ständigt jobbar med för att lösa.
– Den här sommaren har inte varit värre än andra. Det är snarare så att vi ser en nedåtgående trend i sådant som hur lång tid patienter får ligga kvar på akuten i väntan på en vårdplats inne på sjukhuset, säger han.
Att personal kan få jobba dubbla pass menar han också är sådant som man kontinuerligt försöker jobba bort.
– Det är såklart olyckligt att det är så och jag tror att alla förstår att man inte arbetar lika bra utan planerad vila. Men ibland behövs dubbla pass om ingen annan lösning finns för att upprätthålla patientsäkerheten. Inte heller det är något unikt vare sig för den här sommaren eller för Akademiska.
Det största felet ledningen gjort inför sommaren är, enligt Annika Hemström, att man har planerat för vård man inte har haft arbetskraft till och istället förlitat sig på att personalen ska jobba övertid. När personal behövt stanna hemma på grund av förkylningar och liknande, menar hon att det inte funnits några marginaler och att situationen blivit ohållbar.
Henrik Olivero-Reinius svarar att de bara har planerat för sådan verksamhet som man inte kan avstå ifrån.
– Vi har bara planerat för tidskänslig kirurgi och medicinsk behandling samt akutverksamhet. Längre än så kan man inte gå utan att det direkt drabbar patienter.