Enheten för transkulturell psykiatri (ETP) på Akademiska sjukhuset har fått ett treårigt statligt projektanslag. På enheten behandlas och utreds personer med trauman från krig, etnisk rensning, fängelse eller tortyr. Sedan några år tillbaka har Enheten för transkulturell psykiatri skapat ett nätverk tillsammans med primärvården, Hälsa och Habilitering (Cosmos), Uppsala kommun (enheten för nyanlända), Arbetsförmedlingen och flera psykiatriska mottagningar. Tanken är att pengarna ska användas för att stärka det samarbetet genom utbildning och kompetenshöjning.
– Projektets syfte är att effektivisera insatser för nyanlända asylsökande och flyktingar med uppehållstillstånd och posttraumatisk stress samt annan psykisk ohälsa. Det ska ske genom bättre samverkan med alla vårdgivare i länet och mer samordnade insatser, från identifiering till stöd eller behandling, säger Manuel Fernandez Gonzalez, överläkare och projektledare i ett pressmeddelande.
Den 15 december anordnas ett seminarium på Akademiska sjukhuset om betydelsen av kultur och hälsa för migranter och flyktingar.