Tror på ökat vårdbehov från papperslösa

Varje torsdagskväll ser organisationen Läkare i världen till att utsatta grupper i Uppsala får vård. De tror att behovet av deras hjälp ökar i takt med att fler asylsökande får avslag och går under jorden.

Volontärläkaren Ingemar Persson kollar Ioan Munthes blodtryck och hjärta medan tolken Ana-Maria Ristic översätter. All utrustning i mottagningens två rum i Ulleråker är skänkta av företag och organisationer.

Volontärläkaren Ingemar Persson kollar Ioan Munthes blodtryck och hjärta medan tolken Ana-Maria Ristic översätter. All utrustning i mottagningens två rum i Ulleråker är skänkta av företag och organisationer.

Foto: Elin Sandow

Vård2018-03-06 07:00

Volontärläkaren Ingemar Persson fäster blodtrycksmätaren kring Ioan Munthes tatuerade arm. Ioan Munthe ligger på britsen och tittar upp i taket.

– Det är bra läkare här i Uppsala, jag tycker om Ingemar. I Rumänien är läkarna inte alls lika bra, säger han.

Ioan Munthe kommer från Rumänien, men har de senaste fyra åren varit mycket i Uppsala tillsammans med sin fru som tigger. Förra året fick han en hjärtattack här. Då var det inget snack om att han skulle få hjälp på Akademiska sjukhuset; akutvård har alla som befinner sig i Sverige rätt till.

Men utan europeisk sjukförsäkring har han inte rätt att via den skattefinansierade vården få hjälp att få ner sitt höga blodtryck. Det har han däremot här på Läkare i Världens mottagning i Ulleråker, som har öppet varje torsdagskväll.

– För mig som läkare är de yttre omständigheterna inte viktiga. Det här är människor som behöver hjälp, säger Ingemar Persson.

Mottagningen ligger i samma lokaler som Livets ords natthärbärge för utsatta EU-migranter. Varje kväll kommer mellan fem och tio personer hit för att få vård, de allra flesta är personer från Rumänien som är i Sverige för att tigga. Vanliga åkommor är luftvägsinfektioner, magproblem samt smärtor i ryggar, armar och ben. Krämpor som ofta är orsakade av den hårda tillvaro det innebär att sitta stilla utomhus hela dagarna.

Totalt har Läkare i världens Uppsalasektion omkring registrerade 50 volontärer, däribland läkare, sjuksköterskor, barnmorskor, sjukgymnaster, administrativ personal och tolkar. De flesta är här ett par gånger i halvåret. Men Ingemar Persson, som var med och drog igång mottagningen här i Ulleråker för drygt ett år sedan, ser till att vara på plats nästan varje torsdag.

– När jag blev pensionär tänkte jag att det känns naturligt att fortsätta hjälpa människor. Jag såg att det fanns ett behov. Och man får mycket tillbaka, det märks att dessa utsatta människor blir glada och tacksamma över att få hjälp.

Erik Åhlin som är volontärsamordnare för sektionerna i Stockholm och Uppsala säger att man hoppas kunna flytta mottagningen i Uppsala till ett mer centralt läge.

– Särskilt för att fler lättare skulle hitta dit. Och vi söker hela tiden fler volontärer.

Till Läkare i världens mottagning i Stockholm kommer inte bara EU-migranter, utan också många papperslösa. Organisationen förbereder sig på att gruppen papperslösa kommer att öka såväl i Stockholm som Uppsala i takt med att fler får avslag på sina asylansökningar och går under jorden. Sedan 2013 har papperslösa rätt till vård i Sverige, men på mottagningen i Stockholm märker man en växande oro i dessa grupper för att gå till vanliga vårdcentraler.

– Opinionen mot papperslösa har hårdnat, så många är rädda för att vårdanställda ska bryta sin tystnadsplikt och ange dem, säger Erik Åhlin.

Bygger på ideella insatser

Läkare i Världen är en internationell människorättsorganisation som arbetar för att alla människor ska ha samma rätt och tillgång till hälso- och sjukvård. Den svenska delen bildades 1991 och hjälper varje år 1 000-2 000 personer. Projekten riktar sig främst till utsatta grupper såsom utsatta EU-medborgare och papperslösa. Arbetet bygger till stor del på ideella insatser.

I Uppsala har Läkare i världen funnits sedan 2016, först med en mobil klinik och sedan januari 2017 med en mottagning på Ulleråker.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!