Från USA har det det senaste året har det dykt upp flera nya zinfandelviner, vars druva är detsamma som italienska sorten primitivo. Tyvärr har dess popularitet fört med sig en mängd viner av tveksam kvalitet. Druvorna köps i bulk, utan specifik avsändare, och vinet designas sedan för den svenska marknaden. Vinet existerar alltså inte ens ”hemma” i USA.
Ännu konstigare är en del italienska viner som numera försöker åka snålskjuts på zinfandelvinernas popularitet och buteljerar sina primitivoviner som zinfandel. Väldigt förvirrande.
Vill man dricka zinfandel som smakar som zinfandel ska smaka är dessa tre bra förslag.
Cline Zinfandel#22283, 95 kr. Fylligt rött vin.
Cline har varit med länge och tillhör de som gör en inställsam men välgjord stil av zinfandel. Ett säkert kort för bra pris med mjuka fylliga drag av sötbärig frukt, choklad och smörkola. Bra allsidigt vin som funkar till det mesta i köttväg.
Ravenswood Vintners Blend Zinfandel#26001, 105 kr. Fylligt rött vin.
Ravenswood är som producent traditionell och följer inga tillfälliga nycker. Deras zinfandel är helt torr och föredömligt välstrukturerad med drag av mörka bär, mynta och sedvanligt fatiga drag. Passar som de övriga bra till smakrika kötträtter.
Seghesio Old Vine Zinfandel#91228, 299 kr. Fylligt rött vin.
För den som vill uppleva ungefär hur bra zinfandel kan vara är detta ett av mina förstahandsval. För övrigt ett av få zinfandelviner som utvecklas positivt med lagring. Massiv och djupt komplex smak med drag av teblad, mörk frukt och kryddiga fattoner.