Lasse Svensson, vd för Sh-bygg i Uppsala, blev Årets företagare vid Företagargalan i Uppsala på fredagskvällen.  Uppsalaföretaget grundades 1923 och har växt till en storentreprenör inom bygg och anläggning. I dag har bolaget cirka 300 anställda med en omsättning på drygt 900 miljoner kronor (2013).

Inför fredagskvällens företagargala hade röda mattan rullats ut för att välkomna de drygt 200 inbjudna gästerna.

Se vimmelbilder från Slottet här

Tidigare på kvällen delades utmärkelsen Årets samhällsinsats ut till Matilda Mielind som driver de båda frisörsalongerna Bosses Friserare samt Barber & Babes i Uppsala.

Bakgrunden är att Sveriges Radios Musikhjälpen kom till Uppsala i december i fjol och då slog upp en studio på Stora torget för att samla in pengar till kampen mot aids. Personalen på Bosses Friserare samt Barber & Babes bestämde sig för att göra en insats.

– Alla 18 frisörer samlades i vår salong på Drottninggatan. Vi höll öppet 24 timmar och alla arbetade utan ersättning. Pengarna vi fick in, drygt 65 000 kronor, skänkte vi till Musikhjälpen, berättade Matilda Mielind när hon pustat ut efter prisutdelningen på Slottet.

Matilda Mielind framhöll att priset gäller hela personalen. Och det var inte första gången frisörerna på salongerna arbetat ideellt. I fjol klippte de hemlösa och en kommande idé är att ta hand om kvinnor som far illa för att pyssla om dem och få dem att må bra.

Vad beror engagemanget på?
– Vi i arbetsgruppen har pratat mycket om hur bra vi har det i Sverige och vi tycker att det är pay back-time nu.

Se när Matilda Mielind tar emot sitt pris här.

Innan prisutdelningen startade strömmade gästerna in till festlokalen:

– Det ska bli spännande att se om vi vinner, sa Åsa Ehn Hillberg när hon passerade in till företagargalan på Uppsala slott.

Hon kom tillsammans med kollegorna Karin Danielsson och Kristina Ehrstedt som driver Karavan landskapsarkitekter. Deras företag hade nominerats i klassen Årets företagare.

– Det blir roligt vem som än vinner, tyckte Åsa Ehn Hillberg innan hon fortsatte in på slottet.

Därinne väntade en middag bestående av bland annat lammfilé med rödvinssky.
Bland politikerna syntes kommunalrådet Stefan Hanna (C) som kvällen till ära prytt sig med svart fluga. Han berättade att han varit med och jobbat fram företagargalan till vad den är idag.

– Det viktigaste syftet med galan är att hedra alla de företagare som sliter och vågar ta risker och på så sätt skapar arbetstillfällen för andra.
Vid sidan av prisutdelningen såg Stefan Hanna även fram emot en annan höjdpunkt under kvällen.

– Det ska bli skitkul att dansa, sa han.

Artikelbild

| Matilda Mielind, vd för Bosses friserare/Barber & Babes, blev först ut av kvällens pristagare. Hon fick utmärkelsen Årets samhällsinsats.

Fler utmärkelser på Företagargalan:

Utmärkelsen  Årets handel  gick till Wenche Hellevik, vd och grundare av House of Doris med modebutik och webbshop i Uppsala.  Priset är nyinstiftat och delas i år ut för första gången. Se när Wenche Hellevik tar emot sitt pris här.

Artikelbild

| Fotografering på röda mattan. Karavan landskapsarkitekter är bland de nominerade till Årets företagare. Fr v Åsa Ehn Hillberg, Kristina Ehrstedt och Karin Danielsson

Lite senare på kvällen stod det också klart att Mattias Johansson, vd för Uppsalaföretaget Dirac Research, blev Årets komet. Se klippet här.

Huvudpartnernas hederspris gick till Ulf  Lindvall, vd för Uppsalaföretaget Lindvalls kaffe. Se klippet här

Årets unga företagare blev Petter Schanche vid filmproduktionsbolaget Pophunters Film & TV i Uppsala. Pophunters har producerat filmer för bland andra landsting, SKL och Akademiska sjukhuset. Se klippet här.