Branden, som tros ha startat i anslutning till en skogsmaskin, är fortfarande inte under kontroll, säger landshövdingen Ingemar Skogö på en pressträff. Nu kommer insatsen på marken att fördubblas.

Ett lätt duggregn gör att räddningstjänsten nu kan flytta fram sina positioner.

Enligt honom är brandmännen på plats mycket trötta men byts kontinuerligt ut.

Granfjärden i Mälaren kommer att stängas av från klockan 19.00 i kväll för att flygplanen, som ska hjälpa till i släckningsarbetet, ska kunna hämta upp vatten.

Länsstyrelsens i Västmanland uppger att kustbevakning och andra insatsmyndigheter kommer att bevaka så att inga fritidsbåtar och fartyg kommer in i området. Avstängningen av Granfjärden kommer att gälla tills vidare.

Under morgonen upptog brandområdet en yta på en gånger 1,5 mil, enligt länsstyrelsen i Västmanland. Det är troligtvis den största branden i modern tid, enligt Jan Wisén, enhetschef på MSB.

I natt omkom en 30-årig man i den våldsamma branden. Enligt Dala-Demokraten var han hemmahörande i Dalarna. En kollega till mannen lyckades ta sig ut ur lågorna, men brännskadades svårt. Han ligger nedsövd på sjukhuset i Linköping och hans tillstånd uppges vara allvarligt, men stabilt.

Timmerbilen som han jobbade i blev på något sätt fast bland lågorna, uppger polisen.

Under natten har boende i Norberg, omkring 4 500 människor, fått direktiv om att förbereda sig för en eventuell evakuering. Men något definitivt evakueringsbeslut har inte tagits för området.

I går evakuerades runt 1 000 personer från orterna Ängelsberg och Västervåla med omnejd, samt Gammelby.

Tommy Persson är åretruntboende i Västervåla och tvingades lämna sitt hus sent i går eftermiddag.

Han är nu i Virsbo, söder om Västervåla, och beskriver sin situation som ett rent helvete. Han vet inte med säkerhet hur läget är med huset.

Samtidigt har brandrök börjat komma in över Västerås, meddelar länsstyrelsen. Alla som berörs av röken uppmanas att hålla sig inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.

Branden påverkar trafiken i Västmanland. Trafikverket meddelar att tågtrafiken är inställd mellan Västerås-Fagersta/Avesta Krylbo. Bussar ersätter i den omfattning som läget tillåter. Väg 756, 256, 681, 685 och 668 är avstängda på vissa sträckor.

Omkring 200 personer arbetar med att bekämpa branden, bland annat genom att bomba vatten från helikoptrar.

Räddningstjänsten ska också få förstärkning i form av tre franska och två italienska flygplan som ska sättas in för vattenbombning.

Men de två italienska brandbekämpningsplanen står just nu stilla på en flygplats i Polen på grund av dåligt väder, skriver vlt.se.

De franska planen beräknas anlända senare i dag och deltar i insatsen från och med i morgon bitti.

Enligt Bo Andersson, expert på MSB, hade Sverige under 1990-talet åtminstone ett bekämpningsplan av den typ som nu är på väg från Italien och Frankrike. Planet användes vid elva tillfällen och visade sig vara effektivt, men för dyrt.

Släckningsarbetet väntas pågå minst en månad.