Samtidigt föreslår C sänkta ingångslöner via en ny anställningsform, inte att politikerna ska lagstifta om lönenivåer. C hävdar att förslaget skulle kunna ge 35 000 lågutbildade nyanlända så kallade enklare jobb. Partiets uppskattning om antal jobb bygger på en konsultrapport från WSP som C beställt.

Enkla jobb enligt konsultrapporten är städare, fönsterputsare, bärplockare, hamnarbetare, pizzabagare, reklamutdelare, vaktmästare, renhållningsarbetare, restaurangbiträden och några till.

Med en större sänkning kan uppemot 80 000 nya jobb skapas.

Om en invandrare kommer in på arbetsmarknaden tre år tidigare än annars blir årsinkomsten de första tio åren 42 procent högre, även om ingångslönen är tio procent lägre än i dag.

"Om vi ska bryta utvecklingen mot en växande underklass som inte släpps in i gemenskapen krävs förutsättningar för fler enkla jobb. Så enkelt är det", säger C-ledaren Annie Lööf i ett pressmeddelande.

Krävs nytänkande

Hon säger, på seminariet, att det krävs helt andra reformer än vad regeringen föreslår.

Alla jobb behövs.

Lars Calmfors, professor i nationalekonomi, tror inte att arbetsmarknadens parter förmår att förhandla fram avtal som öppnar för enklare jobb med lägre lönenivåer än de existerande avtalen.

Det är svårt att på kort sikt se vad som skulle kunna minska motståndet inom LO, säger Calmfors på seminariet

Men det finns exempel på, tillägger han, att facket i tider av kris har tänkt om. Han nämner när statsminister Stefan Löfven, då som ordförande för IF Metall, trots motstånd i de egna leden drev igenom ett krisavtal för verkstadsindustrin 2009. Det innebar lägre löner i utbyte mot kortare arbetstid.

Vid sidan om jobben kommer Lööf även att fokusera på EU. Under en intervju med TT under gårdagen sade hon att hon vill att unionen ska begränsas till att göra färre saker.