Just nu ser det bra ut för det röda blocket, men än kan det hända mycket, säger Drude Dahlerup, professor på Stockholms universitet, till TT.

Glappet minskar

Flera danska bedömare har förutspått ett mycket jämnt val den 18 juni. Under stora delar av Thorning-Schmidts regeringstid har det blå blocket dock haft ett visst övertag i opinionsmätningarna. När valet utlystes i förra veckan fick oppositionen uppemot 54 procent av rösterna. Men Voxmeters senaste mätning visar nu en knapp ledning på 50,1 procent för det röda blocket. Det blå blocket hamnar på 49,7 procent.

Vind i seglen

Enligt Dahlerup kan de runt tjugo procent av väljarna som fortfarande inte har bestämt sig utgöra ett problem för oppositionen.

De som tvekar lutar år rött, det visar tidigare siffror som kom för bara några dagar sedan.

Thorning-Schmidt verkar ha vind i seglen. Enligt Voxmeter är Socialdemokraterna med sina 27,1 procent nu landets största parti. Oppositionsledaren Lars Lokke Rasmussens högerliberala parti Venstre backar däremot - från 22,5 procent till 20,2 procent

Nykomling passerar spärr

En viktig faktor för det röda blocket är nu det nya partiet Alternativet, som ser ut att klara Folketingets spärrgräns på två procent med råge. Det gröna partiet växer snabbt i mätningarna. En orsak kan vara att skillnaden mellan de stora partierna egentligen inte är särskilt stor, menar Dahlerup.

Folk är trötta på valrörelsen, och det pågår egentligen en presidentvalskampanj, säger hon och fortsätter:
Många väljare säger att här kommer ett parti med mer långsiktiga perspektiv. Det finns uppenbarligen ett behov av det.