"Vi har hela tiden varit övertygade om att inget skulle föranleda FBI att ändra beslutet som fattades i juli. Nu har FBI-chefen bekräftat det", skriver Hillary Clintons pressekreterare på Twitter efter beskedet.

Clintons republikanske motståndare Donald Trump är däremot uppenbart besviken.

Hillary Clinton skyddas av ett riggat system, säger han i samband med ett kampanjmöte.

I det demokratiska lägret finns nu stora frågetecken om hur Comey valde att informera kongressen om att FBI åter öppnat utredningen i valrörelsens slutskede. Representanthusets demokratiska ledare Nancy Pelosi hoppas dock att FBI:s bedömning till slut kan "stänga dörren för republikanernas avledningsmanöver".

Flera framträdande republikaner säger i uttalanden att de fortfarande anser att Hillary Clinton bröt mot lagen.

FBI-chefens slutsats att Clinton inte bör åtalas, som han informerade utskottet som ansvarar för översyn av frågan om, bygger på en genomgång av nya e-mejl som hittats på en dator som Clintons nära medarbetare Huma Abedin delade med sin make Anthony Weiner. Datorn beslagtogs av FBI i en helt annan utredning, som gäller misstankar om att Weiner sänt sexmeddelanden till en ung flicka.

Slutsats kvarstår

Sedan skandalen blev känd har Abedin och Weiner, som tidigare var ett stjärnskott i Demokratiska partiet, separerat.

Comey säger att den federala polisen inte har ändrat sin åsikt från i juli efter att hå gått igenom mejl. Det innebär att FBI anser att man inte kommer att rekommendera något åtal mot Clinton för hur hon hanterade hemligstämplade uppgifter via den privata e-postservern som hon använde under sin tid som utrikesminister.

Merrick Tabor, USA-kännare och statsvetare på Stockholms universitet, tror inte att särskilt många väljare påverkas av uppgifterna.

Clintons anhängare anser redan att hon är oskyldig, och i Trumplägret tycker man att hon ska åtalas. Jag tror att få ändrar uppfattning eftersom FBI-chefen nu säger samma saker som i somras. Hans problem är fortfarande att han inte kan bevisa att Hillary Clinton hade något brottsligt uppsåt

FBI-chefen har tidigare kritiserat Clinton för att ha varit "extremt vårdslös", och presidentkandidaten har bett om förlåtelse och sagt att det var ett misstag att använda e-postservern, som hon lät installera i källaren till sitt och maken, Bill Clintons, hus i Chappaqua i delstaten New York.

Trumps trumfkort

Clintons motståndare, den republikanske presidentkandidaten och affärsmannen Donald Trump, jublade när det i slutet av oktober kom fram att FBI åter öppnat utredningen om e-postservern. Han talade då om en "bomb" som var "större än Watergate" och han har gång på gång sagt att han ska se till att Clinton ställs till svars inför domstol. Under valmöten har hans anhängare skanderat slagord som "lås in henne".

Sedan det blev känt att FBI utreder de nya mejlen dalade stödet för Clinton kraftigt i opinionen, och FBI-chefen, som själv är republikan, fick hård kritik för att han informerade om frågan i ett för valutgången känsligt skede.

Det är inte FBI-chefens uppgift att uttala sig om huruvida någon ska åtalas eller inte. Det är en uppgift för åklagare, säger Merrick Tabor.