Ny statistik visar att antalet ärenden som polisen redovisar till åklagare minskat med 7,3 procent under årets första sex månader. Enligt preliminära augustisiffror forsätter försämringen.

Polisen förklarar den negativa trenden bland annat med det gångna årets många grova våldsbrott, kopplade till gängkriminalitet, som krävt stora resurser.

Rekordlåg uppklarning

Samtidigt är den så kallade brottsuppklarningen lägre än den varit på 16 år. I fjol klarades 14 procent av brotten upp, att jämföra med 18 procent 2010. Det framgår av statistik som Brottsförebyggande rådet tagit fram åt Dagens Nyheter.

Särskilt illa är det när det gäller skadegörelse, där 4,0 procent av brotten klarades upp för fem år seden. Förra året var andelen nästan halverad: 2,1 procent. Motsvarade siffror för misshandelsbrott var 18,3 respektive 12,6 procent.

Mats Löfving, ställföreträdande rikspolischef, tillstår att polisens stora omorganisation "minskat förmågan att utreda brott". Men han pekar även på att migrantsituationen och terrorhotet slukar resurser.

Jag har varit polischef i många år, och jag tror aldrig att jag varit med om en tid när vi har haft så svårt att prioritera, säger han till TT.

Fler experter

Fler poliser behövs för att vända utvecklingen, menar Löfving.

Men vi anställer också civila experter - vi fördubblar till exempel antalet IT-specialister på nationell nivå. Dessutom anställer polisen duktiga akademiker som direkt kan sättas in som brottsutredare.

TT har utan framgång sökt polisfacket för en kommentar.