Mattias Gardell och ytterligare sex fredaktivister från Ship to Gaza anlände till Arlanda strax efter fyra på torsdagen.
Delar av ankomsthallen hade spärrats av för att anhöriga och sympatisörer skulle kunna välkomna dem. Många hade blommor och banderoller med sig.
När de sju kom möttes de med kramar och kyssar. Sedan bröts alla avspärrningar och ankomsthallen förvandlades till en politisk manifestation där många ropade ”Leve Palestina”.

Mattias Gardell, som är professor i religionshistoria vid Uppsala universitet och en av initiativtagarna till konvojen Ship to Gaza, var mycket upprörd över den behandling fredsaktivisterna utsatts för. Han anklagade den israeliska armen för att ha ”mördat” nio personer.
– Man använde ett oerhört våld som direkt strider mot folkrätten. Vi kommer att polisanmäla israelerna för kidnappning, stöld och övervåld. Vi ska också starta en process vid den internationella domstolen i Haag. Vi vill ha en oberoende utredning av vad som hänt, säger han.
Mattias Gardell var med på det turkiska fartyg där nio personer dödades av israeliska soldater. Han bekräftar att fredsaktivisterna försvarade sig med påkar och andra tillhyggen när kommandosoldaterna försökte borda skeppet.
–  Man började skjuta och kasta ombord olika sorters ljus- och rökgranater för att skrämma oss. Det första bordningsförsöket misslyckades genom att man sprutade med kraftiga vattenslangar på soldaterna från båten. Då ändrade de taktik och kom med helikoptrar från luften, säger han.
Aktivisterna lyckades ta ifrån några soldater deras vapen.
–  De kastades över bord och användes inte mot soldaterna som israelerna påstått, säger Mattias Gardell.

Men ni tog till våld fast Ship tio Gaza skulle vara en fredsmission, är inte det ett problem?
–  Vi kom med fred helt utan vapen och blev attackerade på internationellt vatten. Då är det klart att vi har rätt att försvara oss. Den israeliska militären hade vapen, krigsfartyg och bomber. Inte vi. Vår last och det som fanns ombord var väl dokumenterat innan vi lämnade hamn. Man hade kunnat nöja sig med att kontrollera skeppet, säger Mattias Gardell.
Han var själv inte vittne till bordningen men såg delar av vad som hände via kameror från ett mediecenter på båten – och han såg de döda och skadade efteråt.
Amil Sarsour som är ledare för Uppsalas palestinska grupper följde vad som hände från ett mindre skepp intill som också bordades.
– Man kände sådan vanmakt. Två båtar med 33 soldater tog över vårt skepp som hade 45 personer. Några försökte skydda kaptenen men han slogs ned med gevärskolvar. Vi var fredliga och kom med cement och rullstolar i lasten, säger han.

Vissa anser att ert stöd bara stärker Hamas i Gaza och att det fanns Hamassympatisörer med på båtarna?
– Man säger att Hamas är här och Hamas är där. Det är bara struntprat. På vår båt fanns människor från många länder. Tre av dem var amerikanska judar, säger Amil Sarsour som är beredd att försöka bryta blockaden mot Gaza än en gång om tillfälle bjuds.
Just nu tycker han att det är skönt att vara hemma igen. Men han sörjer de nio som miste livet och hoppas att deras död inte ska vara förgäves.
Mattias Gardell tror att aktionen satt fokus på blockaden.
– Den är politiskt skapad och kräver en politisk lösning. Alla som värnar folkrätten måste inse det, säger han.