Åkesson inledde talet med att angripa S-ledaren Stefan Löfven, som talade från samma scen i söndags.

-"Fascism och rasism ska bekämpas" dundrade Löfven, och där är vi eniga han och jag, säger Åkesson.
-Men sedan kunde han inte hålla balansen när han i slutet av sitt tal kallade oss rasister. Jag är så ofantligt trött på den sortens infernalisk dumhet.
-Utnyttja inte det lidande och förtryck miljontals människor fått utstå på grund av verklig rasism.

Ett och annat plakat och t-tröjor med budskap som riktas mot Sverigedemokraterna syns bland åskådarna. Det är också gott om uniformerad och civilklädd polis i och kring parken.

En mindre grupp personer längre bak i publiken buar efter varje mening, ibland förstärkta med visselpipor. Ett hundratal människor i spridda grupper vänder Åkesson ryggen. Men applåderna dominerar.

Tidigare under Sverigedemokraternas dag i Almedalen har Jimmie Åkesson meddelat att han vill sänka pensionärernas skatt och samtidigt beskatta storbankerna hårdare.

-Dels för att den är ovärdig, dels för att de fyra storbankerna gör enorma vinster. Det kan man göra för att skattebetalarna står för säkerheten.

Finansieringen ska enligt Åkesson dels ske genom en minskning av asyl- och anhöriginvandringen, dels genom en ny skatt riktad mot de fyra storbankerna. SD anser att detta skulle öka statens inkomster med minst fyra miljarder kronor årligen.

SD:s förslag kan få följden att bankerna i stället tar tillbaka utgiften för skatten genom höjda räntor och avgifter på just skattebetalarna - men det tror inte Åkesson:

-Det är inte omedelbara risken vi ser.

Han pekade i stället på att det kan vara ett sätt att föra tillbaka pengar till skattebetalarna.

SD är ett parti vars kalkyler inget annat parti tror på, som ingen vill samarbeta med och vars förslag de allra flesta inte vill ha. Frågan är då hur troligt det är att förslaget om sänkt skatt för pensionärerna blir av.

-En sänkning och ett avskaffande av pensionärsskatten är ju något som flera partier har pratat om, så det kan vara troligt, sade Åkesson tidigare i dag.

Sverigedemokraterna har i dag en vågmästarroll i riksdagen, eftersom Alliansregeringen inte har en egen majoritet. På frågan om hur SD vill agera efter valet i höst svarade Jimmie Åkesson att han inte kan tänka sig att stödja en regering som inte ger något tillbaka när det gäller invandringspolitiken.

Han räknade upp fyra områden som SD kommer att prioritera om det blir aktuellt med samarbeten med andra partier efter valet. Förutom invandringspolitiken handlar det om kriminalpolitiken, äldrefrågorna med fokus på äldres ekonomiska villkor och förbättrad arbetsmiljö i offentlig sektor.

-Det är inom de områdena vi kommer att ställa våra krav.

Samtidigt som Jimmie Åkesson håller tal på stora scenen i Almedalen kommer följande budskap från Feministiskt initiativ, som har fest i St Karins ruin i Visby just nu.

- I dag är inte deras dag. Inte i dag eller någon annan dag, säger partiets riksdagskandidat Sissela Nordling Blanco i ett tal där hon betonar att partiet står upp mot alla former av rasism och förtryck.

- Mot rasismens hat för Fi in en politik för allas lika värde.

Jimmie Åkesson ägnade en stor del av sitt tal till att angripa dagens invandringspolitik, hånade integrationsminister Erik Ullenhag (FP) och kallade honom för Bagdad Bob. Han anklagade Ullenhag får att fiffla med siffror för att få fram positiva resultat av invandringen, och lät sig inte störas av spridda burop och invektiv.

Han gick sedan in på fattiga pensionärers situation och berättade en anekdot om en gammal kvinna som låtit bli att hämta ut sina mediciner för att kunna ge katten mat. Att gamla tvingas göra sådana prioriteringar är enligt Åkesson "en stor skam".

Att avskaffa skatteklyftan mellan pensionärer och arbetande är ett av SD:s viktigaste vallöften, försäkrar han.

- Vi förverkligar det genom högre beskattning av storbankernas enorma miljardvinster.

Innan han avslutade talet kommenterade Åkesson för första gången buropen. Han varnade för vad som kan hända i valrörelsen, "inte minst med tanke på hur det låter i Almedalsparken i dag".

- Vi kommer att få se en smutskastningskampanj av aldrig skådat slag helt enkelt för att vi fortsätter växa.

Åkesson uppmanade Jonas Sjöstedt, Stefan Löfven och Gudrun Schyman att ta avstånd från extremism.

En grupp människor stannade kvar när publiken troppade av från Almedalsparken, klappade i händerna och sjöng "inga rasister på våra gator".

- Det är mycket hårt arbete vi har framför oss, säger en tårögd Gudrun Schyman i ruinen.

På en stor banderoll på scenen står det 'kavla upp ärmarna och börja älska'.

Partiet vill fånga upp alla typer av diskriminering tvärs igenom samhället, säger Schyman.

- Man har varit van att betrakta det här som minoritetsfrågor. Nu är det slut med det.