Löfven, som inte sitter i riksdagen och därför inte kan delta i partiledardebatterna där, var taggad när han mötte de övriga partiledarna i SVT:S Agenda. Men Alliansledarna attackerade honom direkt om att han inte kan presentera vem han vill regera med.

Löfven kritiserade regeringen för den höga arbetslösheten och brist på åtgärder. Att om och om igen pröva samma sak, trots att det inte fungerar. Men han fick också ta emot en skur av kritik för att S vill ta bort den halverade arbetsgivaravgiften för att anställa ungdomar, en kostnad på 15 miljarder kronor. Det blir en kraftig smäll för företagen, menade de.

Ensam mot vinst

Medan Vänsterledaren Jonas Sjöstedt var ensam om att tydligt stå för att ett vinstförbud måste införas för privat driven verksamhet i välfärden, var de övriga inne på att kraven på dem som driver skolor, äldreboenden och vårdföretag måste skärpas.

Stefan Löfven undrade varför de borgerliga partierna varit så sena med att upptäcka de baksidor som finns med att lämna vidöppet för de privata alternativen. Fredrik Reinfeldt tyckte att bisak görs till huvudsak och att de många positiva effekterna med att det är möjligt att välja glöms bort.

Genant försvar

Även försvaret kom upp och det faktum att inga svenska JAS-plan gick upp för att möta en grupp ryska plan som övade mot svenska mål.

Efter debatten öppnade Fredrik Reinfeldt för att eventuellt skjuta till mer pengar till försvaret i höstbudgeten.

Samtidigt har en ny försvarsberedning nyligen satt sig och ska först nästa år lämna sina bedömningar inför försvarsbeslutet 2015.

TT: Vore mer pengar nu inte att föregripa deras bedömningar?

Folkpartiledaren Jan Björklund är inne på Reinfeldts linje men både Annie Lööf och Göran Hägglund vill avvakta ytterligare analys.