Podemos, som betyder Vi kan, växte fram ur rörelsen Los indignados (De upprörda) som protesterade mot de stora nedskärningarna under senare års ekonomiska kris.

Partiet grundades i januari 2014. I EU-valet i maj knep Podemos 8 procent och partiets ledare, den karismatiska 36-årige universitetsläraren Pablo Iglesias, tog plats i EU-parlamentet.

Grekisk koppling

På lördagen samlade partiet tusentals demonstranter i Madrid i en Marsch för förändring - helgen efter det att partiet Syriza vann valet i Grekland, dit Pablo Iglesias reste för att ge sin kollega Alexis Tsipras stöd under kampanjfinalen.

De har gjort mer på sex dagar än andra regeringar på sex år, sade Pablo Iglesias på ett fullpackat Puerta del Sol där grekiska flaggor var talrika bland åhörarna.

Fågel eller fisk?

Partierna liknar varandra på det sättet att de slår mynt av missnöje mot de etablerade partiernas åtstramningspolitiken. Men Podemos struktur har ännu inte satt sig.

TT: Hur förhåller sig Podemos till marknadsekonomi?

Det är svårt att svara på eftersom partiet är inne i en process och det är fortfarande oklart vad partiprogrammet är, svarar statsvetaren och Spanienexperten Niklas Bremberg.

Podemos har hur som helst skakat om det politiska etablissemanget; i vissa opinionsmätningar är Podemos större (runt 25 procent) än de två partier som dominerat efter Francodiktaturen, regerande högerpartiet Partido Popular (PP) och socialistpartiet PSOE.

Jag tror att PP och PSOE tänker spela kallt för att Podemos så småningom tvingas bekänna färg i en lång rad frågor, med hopp om att väljarna kommer att vända tillbaka, säger Niklas Bremberg som är verksam på Stockholms universitet.

Osynade kort

Det spanska valåret inleds med regional- och kommunalval i Andalusien den 22 mars. I slutet av året väntar parlamentsval.

Hittills lever Podemos högt i opinionen genom att spela på missnöje, inte minst efter de saftiga korruptionsskandaler som plågar såväl PP som PSOE, och skapa förväntningar utan att egentligen ha visat var de står i krass ekonomisk realpolitik.

Pablo Iglesias har flera gånger talat uppskattande om socialismen i Hugo Chávez Venezuela och därför blivit anklagad för extremism. Andra partiföreträdare har lyft fram klassisk socialdemokrati à la nordisk modell.

Hur som helst är huvudbudskapet från partihögkvarteret i den brokiga och hippa Madridstadsdelen Lavapíes: Vi tillhör inte La casta - det vill säga det traditionella politiska systemet.