– Det fanns ingen öppning, säger Leif Jakobsson, socialdemokrat och vice ordförande i skatteutskottet, om varför S inte begär att budgetförslaget skickas tillbaka till finansutskottet. Det innebär att det blir en omröstning om budgeten i eftermiddag.

Socialdemokraternas Jörgen Hellmann yrkade i sitt anförande bifall på finansutskottets förslag, det vill säga regeringens budgetproposition, vilket tyder på att det blir omröstning i eftermiddag, om ingen senare går upp i debatten och yrkar på att återförvisa förslaget till utskottet.

-Som det låter nu verkar det som om Socialdemokraterna kommer att avstå från att yrka på återremiss, säger Erik Ullenhag (FP) efter Jörgen Hellmans yrkande.

Artikelbild

| STOCKHOLM 20141103 Finansminister Magdalena Andersson(S) och Anna Kinberg Batra (M) , i plenisalen inför dagens debatt om budgeten i Riksdagen. Foto: Henrik Montgomery / TT kod 10060

Det menar också Tuve Skånberg (KD), ledamot i konstitutionsutskottet, som säger att Socialdemokraternas yrkande på bifall för budgetförslaget var de "magiska orden".

Under förmiddagen har samtliga Allianspartier, med Moderaternas Anna Kinberg Batra först ut, yrkat bifall för Alliansens budgetförslag. Replikskiftet mellan Anna Kinberg Batra och finansminister Magdalena Andersson var ett tydlgt tecken på det låsta läget. Att samarbeta om en budget är att samarbeta om politikens alla områden, sade Anna Kinberg Batra och tillade:

-Den budget som nu ligger på bordet står i motsättning till det som skulle göra Sverige starkt.

Sverigedemokraternas Oscar Sjöstedt upprepade i sitt anförande gårdagens besked om att SD kommer att rösta emot regeringens budget. Han säger att partiet står "i total beredskap" att även rösta ned kommande budgetar.

Artikelbild

| STOCKHOLM 20141103 Anna Kinberg Batra (M) i plenisalen inför dagens debatt om budgeten i Riksdagen. Foto: Henrik Montgomery / TT kod 10060

-Det är tydlig signal till nästa regeringsbildare, säger han.

Samtidigt pågår diskussionen om huruvida regeringen kommer att skicka tillbaka förslaget till finansutskottet. Tomas Eneroth (S) säger att partiet bestämmer sig under debatten.

-Vi har hittills inte fått några signaler från de borgerliga företrädarna om att de vill bryta upp blockpolitiken, säger Eneroth utanför kammaren.

Oscar Sjöstedt (SD) tycker att det skulle vara "väldigt konstigt", givet de avvisande kommentarer som kommit från Alliansledarna.

Artikelbild

Foto: TT

Vänsterpartiet har inget beslut om att begära att ärendet ska gå tillbaka till finansutskottet, enligt partiledaren Jonas Sjöstedt.

Han säger att han inte vet hur regeringen kommer att agera.

Trots budgetkrisen går samtidigt regeringens arbete vidare som vanligt - åtminstone i Frankrike där näringsminister Mikael Damberg (S) har fullt upp med veckans svenska statsbesök.

-Vi har en enormt stor och viktig näringslivsdelegation här. Sverige ska göra sitt jobb och regeringen ska göra sitt jobb, säger Damberg.
-Och ärligt talat: alla kan inte jobba med frågan hemmavid heller. Det är partiledarna från de sju partierna som nu har att hantera att Sverigedemokraterna leker med svensk politik.

Omröstningen i riksdagen väntas ske cirka klockan 16.