Religionshistorikern Christer Hedin vid Stockholms universitet ser påvens åtgärd som bra reklam för ett alltmer PR-medvetet Vatikanen. Men han menar att det också kan handla om att undvika fokus på de betydligt mer kontroversiella frågorna som rör homosexuella, aborter och skilsmässor.

För att slippa ta itu med de viktiga familjefrågorna, som berör många fler särskilt i Latinamerika där många katoliker bor, så gör han insatser på sådana här områden som inte är kontroversiella. För vem kan säga något emot att man hjälper nödlidande människor? säger Hedin till TT.

"Vi är alla flyktingar"

Franciskus landade i förmiddags på den grekiska ön dit han rest för att visa sitt stöd för de hundratusentals migranter som kommit till Europa de senaste åren.

Vi är alla flyktingar, sade påven i ett tal i mottagningslägret Moria där över 3 000 migranter är inhysta. Flera av dem riskerar att bli deporterade till Turkiet, efter en kontroversiell överenskommelse som EU slöt med landet i mars.

Franciskus underströk att flyktingarna inte är ensamma i sin svåra situation och han manade världen att gemensamt visa medmänsklighet under flyktingkrisen.

Ni är inte ensamma ⦠förlora inte hoppet, sade påven till migranterna enligt AFP.

Får en fristad

Uppgiften om att påven skulle ta med sig ett antal flyktingar tillbaka till Vatikanen sipprade ut redan i förmiddags, och bekräftades under eftermiddagen av Vatikanen. Tre muslimska familjer från det krigshärjade Syrien, sammanlagt tolv personer, varav sex barn, får följa med på hemresan till katolska kyrkans stadsstat i Rom där de får en fristad.

Till att börja med får familjerna dock husrum av den katolska lekmannarörelsen Sant'Egidio, som har omfattande social verksamhet bland fattiga och sjuka på många håll i världen.