Paramilitärer, organiserade av den ukrainske presidentkandidaten Oleh Ljasjko, har skjutit ihjäl en prorysk separatist i staden Torez. En annan separatist är livshotande sårad, rapporterar Kyiv Post på nätet.

Ljasjko, kandidat för ett marginellt nationalistparti i söndagens val, uppgav på Facebook att hans milis var ansvarig.

"Två terrorister har dödats samtidigt som inga av våra män skadades. Ära vare Ukraina", tillade han enligt tidningen.

Ljasjko är ledamot av Ukrainas parlament, men anses vara chanslös i presidentvalet. Ett 20-tal kandidater ställer upp och partiet Solidaritets Petro Porosjenko leder, enligt opinionsmätningar. Får ingen mer än 50 procent väntar en andra valomgång i mitten av juni.

Valet har föregåtts av en blodig och folklig revolution i vintras, som ledde till att den proryske presidenten Viktor Janukovytj störtades och flydde till grannlandet Ryssland. En tillfällig regering tog över styret i landet, som fortsatt att präglas av oro och djup splittring mellan dem som vill närma sig väst och dem som vill ha tätare band med Ryssland.

Efter att Ryssland under tidig vår annekterade Krim har regelrätta strider då och då blossat upp mellan Ukrainas regeringsarmé och proryska separatister. Sedan i torsdags har minst 25 människor dödats och ryske presidenten Vladimir Putin har kallat konflikten för ett regelrätt inbördeskrig. Under fredagen sade Putin att han kommer att respektera valutgången.

Varken Vita huset eller USA:s utrikesdepartement lät sig imponeras av Putins ord.