Efter lunchtid på onsdagen vände vinden mot Uppsala län. Enligt läsare hade brandrök och lukt från branden utanför Sala nått Vänge, Enköping och Fjärdhundra strax efter klockan 15.

Vid 16-tiden vällde brandröken in i Uppsala. Enligt flera läsare var det kraftig brandröksdoft och dis i hela Uppsala. Strax därefter nådde brandröken Märsta, Sigtuna och Knivsta. Vid 18-tiden hade röken också nått Norduppland.

Räddningstjänsten har kontrollerat flera larm om brand i Uppsala och trakterna omkring, utan att hitta någon brand, bland annat i Flogsta i Uppsala, Järlåsa och Bålsta. En ledningsoperatör vid Storstockholms räddningscentral berättar strax efter klockan 16 att röken i Uppsala kommer från skogsbranden vid Sala.

Många är oroliga över om röken är farlig att andas in. Röken kan ge besvär men inga bestående men. Den är dock inte giftig i sig. När exempelvis plast brinner bildas farliga gaser, så är inte fallet här. Människor med bland annat astma, kol och hjärtbesvär kan påverkas mer och det är därför extra viktigt att de tar sina mediciner. De som besväras av röken ska hålla dörrar, fönster och ventilation stängda, också i Uppsala, meddelar Uppsala kommun.

Artikelbild

| NORBERG 20140804 Polis och räddningstjänst evakuerar boende längs väg 256 från Norberg mot Sala. Skogsbranden nordväst om Sala snart framme i Norberg. Foto: Fredrik Sandberg / TT / Kod 10080

TT:s utsände journalist på plats uppger att två av de utländska vattenbombplanen nu har kunnat lyfta över storbranden utanför Sala under onsdagskvällen.

I morgon kan det bli varmare, vilket skulle försvåra arbetet, säger räddningsledaren Lars-Göran Uddholm.

- Den effekt vi får i dag med planen får vi inte morgon. Insatta åtgärder i dag gör att branden får svårare att ta sig vidare i morgon. Det är därför vi kraftsamlar i dag.

Länsstyrelsen meddelar att bekämpningen av branden går bra.

Artikelbild

| NORBERG 20140805 Två av flygvapnets HKP16 Blackhawkhelikoptrar i rökdiset på idrottsplatsen i Ramnäs, Surahammar. Totalt deltar nu 13 helikoptrar i släckningsarbetet, i väntan på de två italienska skogsbrandsflygplanen som stoppats av dåligt väder i Polen. Foto Pontus Lundahl / TT kod 10050

- Tidigare har brandspridningen härjat okontrollerat. Men tack vare att det regnar och lufttemperaturen sjunker och det inte blåser så har vi större chans, säger Marcus Johansson, pressinformatör på länsstyrelsen, vid lunchtid.

De två italienska flygplanen, som även de kallats in för att vattenbomba, landade i Västerås under onsdagen.

Artikelbild

| NORBERG 20140805 Polisavspärning i skogen vid Hyttrom syd ost om Norberg Västmanland. Ingen civil trafik syns längre på vägarna. Skogsbranden nordväst om Sala snart framme i Norberg. Foto: Fredrik Sandberg / TT / Kod 10080

33 skånska brandmän och flera släck— och tankfordon är på väg till Västmanland för att hjälpa till. Förfrågan om att bistå med resurser kom i går kväll, och för personalen som ringts in under sin lediga tid, är det en självklarhet att åka norrut.

- Nu har det gått en vecka. Då behöver man hjälp och det ska de få. De är rätt slutkörda, kollegorna där uppe, säger Patric Nilsson, yttre befäl vid Räddningstjänsten Syd och en av dem som ska hjälpa till.

Artikelbild

| NORBERG 20140805 Tät brandrök syd ost om Norberg Västmanland. Ingen civil trafik syns längre på vägarna. Skogsbranden nordväst om Sala snart framme i Norberg. Foto: Fredrik Sandberg / TT / Kod 10080

Kung Carl Gustaf anlände vid 14-tiden på onsdagen till ledningscentralen i Ramnäs och deltog i ett stabsmöte med räddningsledningen, där han informerade sig om släckningsarbetet.

- Jag försöker alltid informera mig om vad som händer i landet. När jag förstod att det här var mer än en vanlig skogsbrand bestämde jag mig för att åka. Jag är väldigt skogsintresserad och besökte de stormdrabbade områdena för några år sedan. Jag känner med alla de drabbade, det är en tragedi, sade kung Carl Gustaf till det samlade pressuppbådet.

Artikelbild

| NORBERG 20140805 Polisen patrullerar och evakuerar alla civila i skogarna syd öst om Norberg. Foto: Fredrik Sandberg / TT / Kod 10080

Tidigare har räddningsledningen inte varit specifika med information om byggnader som skadats i branden. Man har bara konstaterat att det finns bebyggelse som drabbats.

Länsstyrelsen har meddelat att en gård i Svartvik, i närheten av sjön Snyten, har råkat illa ut. Boningshuset har klarat sig men de övriga byggnaderna på gården har brunnit ner, skriver länsstyrelsen. Ägarna till gården har underrättats.

Artikelbild

| NORBERG 20140805 Polis hindrar människor från att ta väg 256 syd om Norberg. Någon knapp mil längre fram finns en av brandens fronter i skogarna syd öst om Norberg och i trakten av Ängelsberg. Foto: Fredrik Sandberg / TT / Kod 10080

Enligt en ny bulletin om den brandskadade 42-åringen från Universitetssjukhuset i Linköping är hans skador allvarliga, tillståndet allvarligt och han är inlagd på intensivvårdsavdelning.

Polisen i Västmanland har upprättat en anmälan om arbetsmiljöbrott med misstanke om vållande till annans död samt vållande till kroppsskada.

Artikelbild

| NORBERG 20140805 Polis hindrar människor från att ta väg 256 syd om Norberg. Någon knapp mil längre fram finns en av brandens fronter i skogarna syd öst om Norberg och i trakten av Ängelsberg. Foto: Fredrik Sandberg / TT / Kod 10080

Det handlar om den timmerbilsolycka i måndags som ledde till att en man dog och en annan man brännskadades allvarligt. Vid olyckan blev männen instängda i det brandhärjade området i Stabäck, utanför Ängelsberg — som evakuerades samma kväll.

På onsdagsmorgonen uppgav länsstyrelsen att elden då inte hotade Norberg. De som redan har evakuerats kan däremot inte återvända förrän räddningsledningen ger klartecken.

Artikelbild

| VÄSTERÅS 20140805 De franska vattenbombplanen landar i Västerås vid halvniotiden i kväll. Från och med onsdag kan dom släppa sin last av fem och ett halvt ton vatten per gång över branden. Foto: Fredrik Sandberg / TT / Kod 10080

I dag kan vädret över krisområdet hjälpa räddningsinsatsen på traven.

- Troligtvis blir det en del kraftiga skurar och förhoppningsvis blir det inte så mycket åska som kan ställa till det, utan mest intensiva skurar som kan hjälpa till, säger Sofia Söderberg, jourhavande meteorolog på SMHI.

Artikelbild

| VÄSTERÅS 20140805 De franska vattenbombplanen landar i Västerås vid halvniotiden i kväll. Från och med onsdag kan dom släppa sin last av fem och ett halvt ton vatten per gång över branden. Foto: Fredrik Sandberg / TT / Kod 10080

Alla som berörs av rök uppmanas fortfarande att hålla sig inomhus, stänga dörrar och fönster samt ventilation.

Gammelby, i brandområdets västra del, evakuerades tidigare men det är nu - på vissa villkor - tillåtet att återvända till de centrala delarna, meddelar länsstyrelsen i ett pressmeddelande. Samtidigt manar myndigheten: "Har du möjlighet så stanna borta".