-Det är ett väldigt fult tillvägagångssätt, säger Rikard Henriksson, biträdande chef på finanspolisen, till TT.

Fejkade annonser, nätfiske och skumma betalsajter. Cyberbrottslingarna blir allt slugare. Polisen har börjat nysta upp en härva där unga arbetssökande mellan 18-22 år i hela landet kontaktats av en bedragare som säger sig företräda ett företag i Brasilien och erbjuder anställning. Kontakten sker via sajter som Jobsafari och Monster och arbetsuppgifterna beskrivs bland annat som "kasseringsarbete". Ungdomarna uppmanas att skaffa sig ett bankkonto.

-Först lurar man några som inte får sina varor och sedan lurar man andra att begå brott utan att de ens vet om det, säger Henriksson.

Pengarna som sätts in och sedan förs vidare till bedragarens konto, kommer från personer som tror att de betalar för elektronikprodukter på till exempel Blocket. I själva verket är köp- och säljannonserna falska. Någon lön betalas inte heller ut till de "anställda".

-Det här är en djungel. Ungdomarna har varit led i en brottskedja och formellt sett kan de bli åtalade för bedrägeribrott. Vi vet inte hur stort mörkertalet är, säger Rikard Henriksson.