Det är franska tidningen Libération och sajten Mediapart som publicerar hemligstämplade dokument som enligt Wikileaks kommer från amerikanska underrättelsetjänsten NSA.

Hollande har kallat sitt säkerhetsråd till möte på onsdagsmorgonen, med anledning av uppgifterna, uppger en källa i presidentkansliet för AFP.

I övrigt vill det franska presidentkansliet inte kommentera nyheten. En talesman för Vita husets nationella säkerhetsråd försäkrar att Hollande inte avlyssnas.

Vi inriktar oss inte på president Hollandes kommunikation och kommer inte att göra det, säger talesmannen Ned Price, utan att kommentera vad som kan ha skett tidigare.

En rad franska politiker vädrar sitt missnöje på sociala medier.

"Än en gång har vi fått veta att USA inte har några allierade, bara måltavlor eller vasaller", twittrar Socialistpartiets Jean-Jacques Urvoas, enligt AP.

Merkel avlyssnad

Ända sedan förre NSA-analytikern Edward Snowden 2013 avslöjade att NSA avlyssnat den tyska förbundskanslern Angela Merkels mobiltelefon har det stått klart att USA använt elektronisk övervakning mot sina allierade. Likväl är de nya avslöjandena genanta för Washington.

De läckta dokumenten är inga kioskvältare, men intressant läsning. Bland annat framgår att Francois Hollande redan i maj 2012 kallade sin regering till ett hemligt möte för att diskutera konsekvenserna av ett grekiskt utträde ur eurozonen.

Fortsättning följer

Det framgår också att Hollande blev besviken av sitt första möte med Angela Merkel, och därför bad om samtal med ledare för de tyska Socialdemokraterna bakom hennes rygg.

Ett annat dokument från 2008 bar rubriken: "Sarkozy ser sig som den ende som kan lösa den internationella finanskrisen". Där sägs att Sarkozy skyllde många av de ekonomiska problemen på USA:s misstag.

Wikileaks talesperson Kristinn Hrafnsson vill inte avslöja hur organisationen kommit över dokumenten, men säger till AP att fler avslöjanden är att vänta inom den närmaste framtiden.