Tintins äventyr har lästs och älskats av hundratals miljoner barn - och vuxna. Men är det någon som känner honom, på riktigt? Visst, han är reporter. Men i berättelserna om honom är han egentligen allt annat än just det. Han åker till månen, han kör helikopter, flygplan och till och med ubåt, klättrar i berg, löser brott i mängder... med mera.

Hemligheten bakom succén är kanske att man inte vet så mycket om Tintin. Man dras med i alla fantastiska äventyr i stället. Och om Tintin är en aning blek personlighet så är hans vänner desto mer färgstarka: Foxterriern Milou är Tintins allra bästa vän. Milou är trofast och har räddat Tintin ur många knipor.

Kapten Haddock är Tintins bästa vän bland människorna. Haddock är orädd, hetlevrad - och lite väl förtjust i starka drycker.

Dupond och Dupont är de superklantiga men godhjärtade detektiverna. Trots att de är närmast identiska (bara mustascherna skiljer sig) är de inte släkt. De har ju faktiskt olika efternamn!

Kalkyl är seriehistoriens absolut virrigaste karaktär. Professorn är inte bara disträ. Han är dessutom i det närmaste döv, vilket ger upphov till missförstånd i mängder.

Artikelbild

ÄR DU TINTIN-EXPERT?

Vem skapade Tintin?

1. Hergé          
X. Peyo          
2. Morris

Artikelbild

Vilket land kommer Tintin från?

1. Italien          
X. Frankrike          
2. Belgien

Artikelbild

Vad heter operadivan som kapten Haddock har så svårt för?                                                             
1. Bianca Castafiore          
X. Birgit Nilsson          
2. Doris Sopranova

Vilken av följande titlar är inte ett Tintin-album?

1. Tintin i Tibet          
X. Tintin i Danmark          
2. Tintin i Amerika

Vad heter professor Kalkyl i förnamn?

1. Cornelius          
X. Karl          
2. Klas

Rätt svar:
1. 2. 1. X. X.

Foto: HergéMoulinart