Replik
Genusvetenskapen är en tvärvetenskap med en stark bas i humaniora och samhällsvetenskap, och med förgreningar i medicin, teknik och naturvetenskaper. Enkelt uttryckt studerar genusvetenskapen hur kön och genus spelar roll, men också varför kön och genus spelar roll, inom olika områden som familjeliv, arbetsliv, politik, utbildning, vård, kultur eller idrott.
Forskning med fokus på kön och genus erbjuder analytiska möjligheter som forskning utan sådan fokus saknar. Här skiljer sig disciplinen och forskningsfältet inte från andra (sociologisk forskning har en särskilt förklarande potential angående samhällen; ortopedisk forskning behövs för att skapa bättre förståelse om rörelseapparaten). All forskning syftar att bidra med ny kunskap, vilket innebär att erhållen kunskap inte är statisk utan alltid kan komma att omprövas; nya resultat förändrar eller kullkastar det som tidigare betraktades som vedertagen sanning. Genusvetenskapen utvecklas också på detta vis, ofta i dialog med andra vetenskaper.
Genusvetenskap ska inte sammanblandas med jämställdhetsintegrering, som är regeringens strategi för att uppnå de jämställdhetspolitiska målen. En sådan sammanblandning sker i boken Genusdoktrinen. Jaensons ledarkrönika tar avstamp i denna bok, hon upprepar dess angrepp på de papperstigrar boken kallar ”genusdoktrinen” och ”genusideologin” och påstår att dessa utgör hot mot universitetet. Vi uppmanar Jaenson och andra läsare av boken att noga skärskåda dess innehåll, granska de citat som tagits ur sitt sammanhang, och upptäcka hur forskningresultat förvanskats (vilket t ex statsvetaren Olle Folke visat i Aftonbladet 8 juni).
Vid svenska och internationella lärosäten -- inklusive Uppsala universitet -- är genusvetenskap sedan decennier en självklar forskningsinriktning, som i dialog med andra forskningsinriktningar berikar och utvecklar vetenskapen, och det är något att känna stolthet för.