Det är tidig morgon och nationalparken Vallée de Mai på ön Praslin har precis öppnat. Vi är här för att vandra innan solen ör dagen för het. Parken, som är uppsatt på FN:s världsarvslista för sin mångfald och rika vegetation, ligger på Praslin - den näst största ön i öriket Seychellerna i Indiska oceanen norr om Madagaskar.

I denna förhistoriska palmskog finns flera goda vandringsleder och vid niotiden på förmiddagen är det sällsamt stilla. Här frodas växter som man inte hittar någon annanstans på jorden, och mest berömd är dubbelnötspalmen Coco de Mer som kan bli närmare 30 meter hög, och som blivit något av en symbol för Seychellerna. Coco de Mer-palmens karaktäristiska nötter kallas på grund av sitt karaktäristiska utseende tvillingnötter eller kärleksnötter. Oavsett namn kan de väga över 25 kilo. Så det gäller att se upp.

Vegetationen i Vallée de Mai är tät och solljuset får kämpa för att leta sig ner genom blad- och grenverk till marken där vi sakta rör oss längs stigarna. Det är fuktigt och varmt. Ivriga geckoödlor springer framför våra fötter och vi skymtar ”the Black Parrot” - den svarta papegojan - Seychellernas nationalfågel, som trivs bland palmbladen. Det är lätt att bli kvar länge i parken, men vi har mer att upptäcka.

Artikelbild

Historien om Seychellerna började för 160 miljoner år sedan när superkontinenten Gondwana började glida från nuvarande Indien och dela upp sig i Afrika, Australien och Sydamerika. Mitt i Indiska oceanen lösgjorde sig en bergskedja vars toppar i dag är Seychellernas 49 granitöar. Tillsammans med runt 70 korallöar, som tillkommit betydligt senare, bildades så småningom ett tropiskt paradis med flera av världens vackraste stränder, djungel, dykvänliga korallrev och ett unikt växt- och djurliv.

I modern tid har denna sällsynta mix utvecklats till ett exklusivt resmål med lyxigt boende för i första hand de med tjocka plånböcker. Men det finns budgetalternativ utanför kostsamma resorts och all inclusive-anläggningar.
Vi lämnar Vallée de Mai vid lunchtid och trampar med våra hyrcyklar längs den lilla landsvägen runt Praslin. Målet är Acajou Hotel vid den kilometerlånga sandstranden Côte d’Or.

Acajou blir vår bas under vistelsen på Praslin. Här kan vi leva snålt med boende för under tusenlappen per natt för två personer, och en trerättersmiddag med både öl och vin för ett par hundralappar.
Vi tar en snabblunch på det italienska glasskaféet, där den unga damen bakom disken snabbt fixar grillade tonfiskmackor med hot chili. Och stark krämig espresso som får oss att piggna till inför eftermiddagens dykutflykt.

Francois Bibi, eller ”Baba” som han allmänt kallas, driver Octopus Diving Center vid Anse Volbert - det äldsta dykcentret på ön. Han tar oss med - som de enda dykturisterna denna eftermiddag - på ett sagolikt dyk ute vid Coral Garden, där vi har turen att få skåda både haj, muränor, papegojfisk och havssköldpaddor i mängder. Plus en ståtlig stingrocka som vi respektfullt följer på avstånd.
Tillbaka på båten tar Baba med oss på en extra sväng runt Curieuse Island, som en gång i tiden hyste en spetälskekoloni. På ön finns nu ett forskningscenter där man framgångsrikt föder upp landsköldpaddor.

Artikelbild

Följande morgon tar vi färjan till La Digue, den fjärde största ön i arkipelagen och kanske den allra vackraste. På La Digue råder ett tillbakalutat lugn med flera trevliga gästhus, fuktig djungel och fantastiska stränder. Här finns visserligen en och annan bil, men i första hand trampar man sig fram längs dammiga vägar.
I den lilla hamnen möts vi av cykeluthyrare och unga män som erbjuder skjuts med traditionella kärror dragna av oxar. Vi väljer dock varsin mountainbike och ger oss iväg längs den lilla vägen till öns största sevärdhet - Anse Source D’argent. Den är inte bara Seychellernas, utan hela världens mest fotograferade strandremsa, känd för sin oemotståndliga skönhet. Trots detta är stranden befriad från påträngande kommers och trängsel.

Vi klättrar upp på strandens karakteristiska granitklippor och njuter av utsikten samtidigt som vi solar. Under den efterföljande simturen får vi sällskap av två stora havssköldpaddor, som nyfiket rör sig nära vattenbrynet och som då och då tittar upp för att andas.
Den lilla strandrestaurangen, ett stenkast från vattnet, serverar kreolsk buffé, lagad av myndiga matmadamer med glimten i ögat. Vi sitter länge och njuter av grillad red snapper, bläckfisksallad och kycklinggryta med chilipeppar - nersköljt med det lokala lagerölet Seybrew.
Vi glömmer både tid och rum och håller så när på att missa färjan tillbaka till Praslin där cykelturen ska fortsätta i morgon. En heldag runt hela ön är planerad - om vi inte tar sovmorgon förstås.