Enligt åtalet har han själv, eventuellt tillsammans med en kamrat, tänt eld på en paviljong vid skolan. Branden spred sig sedan till flera paviljonger intill. Alternativt har mannen, enligt åtalet, blivit vittne till hur någon annan anlagt branden men låtit bli att slå larm. Sigtuna kommun begär 1,8 miljoner kronor i skadestånd för de nedbrunna paviljongerna.

Paviljongerna skulle användas vid skolans ombyggnad när branden utbröt natten mot 6 september i år. Strax efter klockan 02 larmades räddningstjänsten till Ekillaskolan på Stockholmsvägen i Märsta. Någon hade släpat fram lastpallar mot en av paviljongerna och antänt pallarna, varefter elden spridit sig till byggnaderna. Lokalerna, som ännu inte var inflyttade, förstördes av eld- och vattenskadorna men ingen person kom till skada i branden.

Läs mer: Storbrand vid skola i natt

Artikelbild

| Ekillaskolan 20150905

Läs mer: Häktad misstänkt för Ekillabrand

32-åringen har i förhör medgett att han var vid paviljongerna tillsammans med en kamrat när branden utbröt, men har förnekat att det var han som tände på. Bland bevisningen finns en övervakningsfilm från skolområdet, som visar när 32-åringen och hans kamrat rör sig vid platsen på brandnatten. Andra bevis är chattloggar mellan 32-åringen och andra personer som enligt åklagaren visar att mannen är skyldig.

32-åringen åtalas samtidigt för att ha använt flera anhörigas personuppgifter och handlat varor på nätet och i butiker i Uppsala för närmare 100 000 kronor. Han ska också ha tagit ett lån på 30 000 genom att ange en annan persons identitet.