På sin stora dag ville Aina Gustafsson egentligen helst vara ifred – smita iväg, bort från den stora festen som väntar henne. Hon ville inte heller bli intervjuad.

– Jag varken hör eller ser, säger Aina Gustafsson med glimten i ögat.

Och skratt fyllde rummet.

Artikelbild

| Aina Gustafsson, 100 år!

– Hon skojar lite nu. Hon tycker vi skulle åka bort. När jag kom sade hon "ska vi dra nu?", säger 70-åriga dottern Ulla Pettersson.

Aina vill göra precis som karaktären Allan Karlsson i boken "Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann".

– Men det inte är lätt att komma ut genom fönstren här, säger Ulla.

Aina Gustafsson har bott hela livet i Sigtuna. Hon är född 1918 i Rävsta, där Josefinaskolan nu ligger. Olikt många kvinnor på hennes tid har hon jobbat en stor del av sitt liv, sedan hon var 15 år.

– Jag har varit tandsköterska, sålt brännvin på Systembolaget, och suttit på bank, säger hon stolt.

Hennes barn berättar att hon jobbade på Sveriges minsta systembolag – som fanns på Långgatan i Sigtuna. På den tiden, på 1950-talet, fanns inga systembolaget i Knivsta, Bålsta eller Märsta, så folk kom till Långgatan – det var kö ända ner mot hamnen på stora helger.

Det var dock bankjobbet som gav henne idén att starta eget.

– Vad har du gjort mer då? frågar dottern.

– Har vi gjort något? frågar Aina men sedan kommer hon ihåg. Jag har jobbat i kiosken!

Det sista hon har sysslat med är det hon jobbat med längst – hon ägde och drev tillsammans med sin man den gamla kiosken Johans kiosk, mitt på Stora gatan i Sigtuna i cirka 25 år, 1961–1986. Åldern hindrade dem från att fortsätta längre.

– Det konstiga är att hon räknar till endast tre jobb. Men säger ingenting om kiosken. Är det för att hon inte vill minnas eftersom det var jobbigt?, säger 73-årige sonen Tom Gustafsson.

Läs mer:

Anna 107 år är äldst i Sigtuna kommun

En levande SL-app

Kontraster inspirerade till ett rikt liv