Varje år arrangerar sällskapet Deckarvännerna från Stockholm en utflykt. I år har de valt Sigtuna, en stad som hyser flera deckarförfattare och som har ett gediget litterärt arv.

De lokala deckarförfattare som ska guida runt besökarna är Anna Lihammer, Ted Hesselbom, Ralph Stenbäcker, Jonas Kihlman, Jakob Tronet och Crister Mattsson.

– Jag har ingen aning om hur de valde Sigtuna, men jag blev kontaktad av en person i sällskapet som undrade om vi kunde visa miljöerna som vi beskriver i våra böcker och berätta lite om oss själva, säger Crister Mattsson, författare till spänningsromanen ”Det oväntade i Sigtuna”.

Artikelbild

| Crister Mattsson.

Nu funderar Crister Mattsson på om det även finns intresse för litteraturvandringar för allmänheten eller turister.

– Jag tror att det skulle finnas ett intresse att se var böckerna utspelar sig. Många författare inspireras av Sigtunas miljöer och här finns väldigt mycket att berätta om, säger Crister Mattsson.

Sällskapet Deckarvännerna består mest av deckarintresserade personer, men även av en och annan författare. Istället för att åka i en vanlig, chartrad buss, kommer de åka hit i en orange, gammal SL-buss.

I Sigtuna ska de efter rundvandringen i staden äta lunch och guidas på Sigtunastiftelsen. Dagen avslutas på Sigtuna museum.

Artikelbild

Varför finns så många författare i Sigtuna?

– Det är en lång tradition, platsens själ drar till sig många författare av olika slag. Kanske är det småskaligheten och miljön som ger harmoni och eftertanke. Det finns också så mycket intressant historia att skildra, säger Crister Mattsson.

Han framhåller Sigtunastiftelsen som en drivande motor i sammanhanget, inte minst när det gäller diskussioner och arrangemang kring existentiella och humanistiska frågor.

– Sigtunastiftelsen är väldigt viktig för staden. De driver ett målmedvetet arbete för att möjliggöra meningsfulla samtal och diskussioner med eftertanke, säger Crister Mattsson.

Han är också positivt inställd till litteraturfestivalen.

– Ja, den är bra för staden och kreativiteten. Där märks att det finns många i Sigtuna som skriver om allt möjligt. Men det skulle också vara bra om det fanns ett speciellt spår om lokala författare under festivalen, något som skulle kunna sprida mer kunskap om vår drygt tusenåriga stad. Kanske kommer litteraturvandringar också kunna bidra till det framöver, säger Crister Mattsson.