Anna Norman bor kvar i sin lägenhet i Märsta där tidningen träffade henne för cirka fyra år sedan. Då var hon aktuell med en utställning. Nu är hon aktuell som det pigga födelsedagsbarnet som fyller 107 år den 9 november.

Hur känns det att vara bland de äldsta personerna i landet?

– Nej, det kan jag inte vara, säger Anna Norman.

Artikelbild

| 107 år. Anna Norman bor i Valsta och tillhör de äldsta i Sverige.

Men visst är hon det. Enligt Skatteverket finns det ett tjugotal som är äldre än Anna i hela landet, den äldsta är en kvinna i Trollhättan född 1906. Den äldsta i Stockholms län är född 1908 och bor i Sköndal. Anna Norman är på femte plats i länet och är den äldsta personen i Sigtuna kommun.

Valsta hemtjänst kommer att uppmärksamma hennes födelsedag genom att visa hennes tavlor i en utställning på hemtjänstens årliga storfest den 24 november.

Vi småpratar vid köksbordet med Annas 73-åriga dotter Inger Stenlund och Georgette Malki som arbetar inom Valsta hemtjänst. Georgette Malki berättar att de kommer hem till Anna Norman endast 20 minuter per vecka. Var tredje vecka kommer de för att städa. Personalen inom hemtjänsten är imponerade över att hon är så pigg och positiv och vill göra saker själv. Anna Norman vill ha ordning och reda, och fint ska det vara hemma.

Eftersom Inger Stenlund och hennes man är pensionärer och bor nära kommer de varje dag för att laga mat och äta lunch och middag hos Anna. Inger förbereder även frukost åt mamman varje kväll.

Artikelbild

| Dans. Anna Norman målar sina tavlor hemma i lägenheten.

– Kan du hjälpa till och skära tårta, säger Anna Norman.

– Det är meningen att du ska få första biten här, säger dottern och serverar en bit kaka till sin mamma.

Anna Norman berättar att hon kommer från en släkt där många lever länge, framåt 90 år. Hon slår dock överlägset familjens rekord. Och det är ingen lätt sak att göra. Hon har upplevt ett Sverige i kristid och överlevt svält, infektioner och sorg. Hon växte upp i Borlänge – och minns kristiden efter första världskriget.

Det var ont om mat och man köpte den på ransoneringskuponger.

– Sverige var ett jättefattigt land. Det var det på den tiden. Man var inte bortskämd. Och så var det lera överallt. Ingen stenläggning eller någonting, säger hon.

Hon minns en tid då modern bad barnen att köpa blod på slakteriet. Mamman kokade det och gjorde blodpudding.

– Det var inte gott, men vi var så hungriga. Blodmaten passade precis för man fick kraft igen.

Hon smuttar på sitt kaffe. Det var dåligt ställt med kaffe på hennes tid, då var det en riktig lyxvara.

– Granntanten bjöd in sina grannar på kaffe. De var värmlänningar och kokade samma kaffesump en hela vecka, säger Anna Norman.

När hon var tre år gammal hamnade hon på ett infektionssjukhus.

– Det var fruktansvärt. Epidemiska sjukdomar tog personer. Jag minns att släktingarna trodde att det var meningen att jag skulle dö, så de tog avsked av mig. Men jag överlevde. Det var en svår tid, och jag förlorade min mamma. Hon dog av tuberkulos när jag var fem, säger hon.

Pappan blev hennes hjälte. Han tog hand om henne och syskonen. Men även pappan dog tidigt. Han föll från ett bygge när Anna var bara tolv år.

Som ung och målmedveten gick hon på en skola för att lära sig rita och göra klädmönster. Det var hennes passion, och hon var begåvad. På det sättet fick hon jobb och blev självständig. Och liksom förr vill hon även nu klara sig själv.

Vad har du för råd för att leva länge?

– Inte röka, inte dricka alkohol, och inte köra bil. Och ät rejäl husmanskost!